Начало  
Семинар: „Европа в училище – сложно и скучно или интересно и забавно?“
14 декември 2023
8Темата за Европейския съюз е включена в една или друга степен в учебните програми по много предмети в училище, както и в обучението по гражданско образование. Преподаването на тази тематика може да бъде традиционно, но може да е и увлекателно, ако се използват създадените помощни материали и методически указания.

Това на практика показа проф. д-р Ингрид Шикова, преподавател в катедра „Европеистика“ на Софийския университет – човекът, за който спокойно може да се каже, че един от хората, които най-добре познават Европейския съюз в България, създател на помощни материали за преподаването на европейска тематика, изключително увлекателен лектор.

Участниците – учители от Габровска област, представители на НПО, ученици бяха приветствани от началника на РУО Габрово Юлия Влаева.
Проф. Ингрид Шикова демонстрира как за основните принципи в ЕС може да се разкаже много интересно и увлекателно :  за свободното движение на стоки чрез 25-годишния шоколадов спор между страните членки, за принципа на взаимното признаване при свободното движение на стоки – чрез казуса за бирата и „Закона за чистотата на бирата“ на Германия. Младите хора видяха как в резултат на историята на французойката Франсоаз Гравие, която отива да учи в Белгия, във всички държави членки започва да се прилага на практика недискриминационен достъп до образование на гражданите на Европейския съюз.

Участниците се запознаха и с редица помощни материали и методи на преподаване на европейската тема, а учителите получиха и по една книга “Европа в училище - за учители с въображение” .

Източник: Европа директно Габрово
8-18-2
 
Заключителен семинар по проект RAW
14 декември 2023
6-1Знаем ли кои отпадъци могат да се рециклират и кои – не? Какъв отпечатък върху климата има използването на 1000 листа принтерна хартия? – това бяха част от въпросите, на които участниците получиха отговор на заключителния семинар по проект RAW: „Повишаване на осведомеността за ефективното управление на отпадъците“, проведен на 29 ноември 2023 г. в Габрово.

Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България, а водеща организация е Търговско-промишлената палата в Катовице, Полша.
Семинарът беше открит от Областния управител на област Габрово г-жа Мария Башева. В своето приветствие към участниците тя подчерта важността на разглежданата тема, сподели малко известни исторически факти за „управление“ 6-1на отпадъците още преди новата ера.
Присъстващите се запознаха със създаденото Ръководство и приложението за мобилни телефони, които са разработени по проекта.
Приложението все още е само на английски език, но до края на годината ще бъдат създадени и версиите на другите езици на партньорите – полски, български, португалски, турски, испански.
В него, освен че ще може да научим много полезни практически неща за управление на отпадъците от различна гледна точка – население, публични власти, бизнес, проектиране на изделията и т.н., ще може да създадем стратегия за управление на отпадъците, както и под формата на игра да видим какъв е отпечатъкът върху климата при различни наши действия.
Бяха споделени добри практики на Община Габрово, на Регионалния иновационен център „Амбициозно Габрово“, участниците се запознаха и с възможността да подават предложения за малки проекти за управление на почвите по проект HUMUS. Особен интерес предизвика и представянето на дейността, множеството инициативи, както и съвместните проекти с Община Габрово на CLEANTECH България.

В неформална обстановка участниците имаха възможност да обменят идеи, да разговарят за съвместни дейности.

Материали и презентации от семинара

Източник: ГТПП/Европа Директно Габрово
 
Ден на здравословното хранене и спорта
23 ноември 2023
7-1160 ученици от 16 училища от 4-те общини на област Габрово участваха в Деня на здравословното хранене и спорта.

Това е тринадесето поредно издание на инициативата, която насърчава здравословния начин на живот сред подрастващите. Спортна зала “Орловец“ в Габрово за два часа беше изпълнена от възгласите на участниците, които се състезаваха в спортните игри, а техните съотборници упорито работеха върху решаването на нелеките задачи, включени в образователните игри.
7-2Те трябваше да се потрудят, за да могат да създадат здравословен обяд за дете на 11-12 г. от представените им продукти. Участниците решаваха колко от тези продукти влизат в тяхната порция и колко калории има в тях. След времето, когато състезателите трябваше да проявят съобразителност, да умеят добре да пресмятат, дойде време и на последната игра, където децата трябваше да развихрят своята фантазия и да създадат пано „Плодородна есен“, в което да представят плодородието и красотата на есента.
Денят на здравословното хранене и спорта беше открит от Областния управител Мария Башева. „Днес, Вие скъпи ученици, ще се състезавате, забавлявате и ще натрупате много нови знания по темата за здравословното хранене. Запомнете всичко научено, споделяйте го със съучениците си, със семейството си, с приятели, за да достигне до повече хора. Желая Ви да сте здрави, отговорни, да се състезавате и забавлявате!“, каза в приветствието си Областният управител.
Началника на РУО Габрово Юлия Влаева награди победителите. Всяко дете и отбор получи подарък, а победителите – индивидуални награди и грамоти.
Победител в спортните игри е отборът на ОУ „Св. Св. „Кирил и Методий“ Габрово, а в образователните игри – СУ „Васил Левски“ Севлиево.
ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово беше основният организатор съвместно с Областна администрация, Регионално управление на образованието, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ и Община Габрово.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
7-3
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 5 - 8 от 124
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside