Начало  
Студентска научна сесия 2023 в ТУ Габрово
28 октомври 2023
snsЮбилейна, 20-та Студентска научна сесия се проведе на 20 октомври в Техническия университет Габрово. Студенти, докторанти и ученици представиха своите научни разработки в 94 доклада. Над 100 участници докладваха в три направления - „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки".
Сесията беше открита официално от Зам. ректора на ТУ Габрово доц.  д-р т.н. инж. Пламен Цанков. Той поздрави участниците и ги насърчи да се представят по най-добрия начин и да продължат да се занимават с наука. Ръководителят на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата подчерта, че вече 15 години продължава сътрудничеството между двете институции. Общата ни цел е в икономиката на региона  да се влеят добре подготвени и креативни кадри. Г-жа Михнева подчерта, че иновациите са един от приоритетите на ЕС. Възможностите за включване в проекти с европейско финансиране са големи.
Темите на докладите бяха много актуални и с практическа насоченост. Най-голяма беше конкуренцията в секция Електротехника и електроника“. Голяма част от докладите в направление Стопански и социални науки беше посветена на иновациите.
Класираните на първите три места в отделните секции получиха грамоти и награди от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Териториалната организация на НТС в Габрово.
На първо място в направление „Електротехника и електроника“ беше класиран докладът „Проектиране и реализация на безжичен маршрутизатор с разширена зона на радиопокритие“, разработен от Андреас Уажди Ахмадие,  първата награда в направление „Машиностроене и уредостроене“ отиде у Калоян Колев Танев за „Изследване на динамични процеси в сложен предпазен клапан“, а в направление "Стопански науки"– у Ивайло Величков Димитров за доклада „Стратегически подход за иновативно развитие и дигитална трансформаця на българския агробизнес“.
Ивайло Величков Димитров е и носител на специалната награда на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово за доклад „Технологичен проект за производство на аквакултури в контролирана екосистема“.
В студентската сесия взеха участие и ученици от ПТГ „Н. Василиади“ и ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ Габрово. Те се състезаваха заедно със студентите и Данйъл Преслав Георгиев от ПТГ „Н. Василиади“ зае второ място в направление „Електротехника и електроника“ с доклада „Разпознаване на лице и пръстов отпечатък за стартиране на автомобил“.
Организатори са Технически университет Габрово,  ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово към Габровска търговско-промишлена палата, както и Териториалната организация на Федерацията на научно-техническите съюзи.
Снимки от събитието можете да разгледате тук .
 
Изкуственият интелект в помощ на образованието
18 юли 2023
2На 4 и 5 юли в Габрово се проведе семинар, в който участниците се запознаха с целите на проект CAREER INTELIGENCE и разгледаха различни аспекти от работата на изкуствения интелект и въвеждането на дигитализацията в професионалното обучение.

Участниците бяха приветствани от Областния управител Кристина Сидорова и Началника на РУО Габрово Георги Маринов.

6-1Проектът CAREER INTELIGENCE се основава на резултатите от предишен проект на ЕС Career 4.0., в който е разработена платформа за обучение на седем езика, която насърчава предприемаческото мислене и действие сред младите хора, както и техните цифрови умения.

Сега платформата се надгражда с изкуствен интелект, което ще помогне на младежите да подобрят плана си за личностно развитие, както и за значително увеличаване на броя на тези, които могат сами да използват платформата за обучение.

B тестовата версия на платформата с изкуствен интелект има виртуален учебен асистент - симпатично роботче, наречено галено Боти.
Засега Боти знае много малко, опитва се да помага на обучаемите за правилна работа с платформата, която е доста комплексна и предлага множество функции. Трябва му още много учене, за да може да разбира и да си общува правилно на български език.

В тестването на възможностите му активно се включиха ученици от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Севлиево. Те имаха нелеката задача не само да определят колко добре Боти помага при работа с платформата, но и да решат какъв да е стилът му на общуване с младите хора – дали да е забавен, с чувство за хумор, приятелски настроен или строг и наставляващ (все едно говори дядо ми, както се изрази един от младежите).
Учениците предложиха как да звучи Боти в един конкретен диалог и видяха, че задачата не е никак лека. Въпреки това, част от тях изразиха желание да продължат и в следващата една година да помагат в „обучението“ и „израстването“ на Боти.
Съдействие и разяснения при изпълнение на задачите оказаха консултанти и ментори от Центъра за кариерно развитие в Габрово.

Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по проекта,  водеща организация на който е Институтът за трудово-правни науки към Рурския университет в Бохум, Германия. Участват още Търговско-промиш-лени палати, университети и фирми от Унгария, Гърция, Финландия. Проектът е финансиран по програма Еразъм+ на Европейската комисия

Източник: ГТПП/ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
6-36-4
 
Заключителна конференция по проект Digital Coach
18 юли 2023
5-1Каква е ролята на дигиталния треньор в процеса на цифрова трансформация на предприятията? Как учебните фабрики към университетите могат да съдействат на този процес? – това бяха само част от темите, които се обсъждаха на заключителната конференция в Бохум, Германия на 15 и 16 юни.

Проф. Мартин Крьол от Института за трудовоправни науки към Рурския университет в Бохум, който е и ръководител на проекта, представи постигнатите резултати до момента, направи анализ 5на пилотното прилагане на метода ADAPTION в пилотните предприятия. В дискусията бяха обсъдени и възможностите за сертифициране на обучителната програма за дигитални треньори, както и мястото им във фирмите.
В конференцията се включиха и представители на академичните среди, които представиха изключително интересни теми, свързани както с дигиталната трансформация на икономиката и обществото като цяло, така и с бързото навлизане на изкуствения интелект.
Интересен беше и погледът към трансформацията на работното място поради навлизането на изкуствения интелект от социална гледна точка, представен от Д-р Тобиас Кампф от Института за изследване на социалните науки в Мюнхен.
Проф. д-р Киезе от Рурския университет ни запозна със структурните промени в Рурската област и превръщането йот въглищния регион на Германия в област, поела по пътя на икономиката на знанието. Университетът в Бохум се включва активно в подпомагане на тази трансформация чрез изграждане на Център за инженеринг на интелигентни системи за обслужване на продукти (ZESS), в сградата на който се проведе конференцията. Проф. д-р Бернд Куленкьотер, ръководител на центъра, представи дейностите, които се предвижда да се извършват там. 54Заложено е на комплексността на изследователската работа, като съществено внимание се обръща и на социалното отражение на нововъведенията. На мястото на бивша фабрика на Ауди тече усилена строителна дейност и в близко бъдеще регионът наистина ще се превърне в един голям научен и технологичен комплекс, свързан с университета. В непосредствена близост е и учебната фабрика на Рурския университет, която партньорите по проекта посетиха на втория ден. В рамките на 2 години фабриката значително е разширила и обогатила дейността си. В нея получават практическо обучение не само студенти, но и представители на МСП.
Габровската търговско-промишлена палата – партньор по проекта, беше представена от двама членове на екипа.

Източник: ГТПП/ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово

 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 5 - 8 от 121
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside