Начало  
Обучение за начални компютърни умения в Ловеч
24 декември 2021
7През декември 2021 г. в обучителната зала на Регионалната библиотека  „Проф. Беню Цонев” в гр. Ловеч се проведоха курсове за начални компютърни умения за безработни и заети лица от града.

Обучител беше д-р Антоанета Хинова от филиала на ТУ Габрово.
Програмата включваше теми за цифрово представяне на информацията, хардуерни компоненти на компютъра, операционни системи - предназначение, основни функции; работа с WINDOWS, основи на текстообработката – Microsoft Word, електронни таблици EXCEL, локални и глобални мрежи, електронна поща, навигация в Internet пространството.8

Обучението дава по-добри възможности на лицата за реализация на пазара на труда.
След попълването на тестове курсистите получиха сертификати и по-голяма увереност, че биха могли да се справят по-добре в епохата на цифровите технологии.

Обучението беше организирано от Европейски център ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и РБ „Проф. Беню Цонев”.
Предвижда се през 2022 г. установеното сътрудничество да продължи с провеждането на нови курсове.

Източник: Европа директно - Габрово
Продължава...
 
Над 1000 деца се включиха в Седмицата на здравословното хранене и спорта
24 декември 2021
7„Денят на здравословното хранене и спорта“, който се провежда повече от 10 години, тази година постави рекорд по масовост. Поради епидемиологичната обстановка за втора година той се превръща в „Седмица на здравословното хранене и спорта“ и се проведе на място в училищата от област Габрово.
 
В инициативата се включиха 44 паралелки от 3 и 4 клас от 18 училища в областта. Децата трябваше да изпълнят 3 задачи.
Първата от тях беше изра7-1ботка на плакат за здравословното хранене. Всички са проявили много фантазия и креативност.
Втората задача беше комплексна. Участниците трябваше да решат каква салата да направят, да си направят сметката какво могат да купят от пазара, така че да им стигнат ограничените средства, с които разполагат, да я „приготвят“ и да я опишат в специален формуляр. Всички са се справили отлично. В много от класовете се е провело истинско състезание между отбори.
Спортната игра също трябваше да се проведе в клас. В нея участниците изпробваха точността си при стрелба с дартс. И там имаше победители и такива с по-малко точки.
В крайна сметка всички деца са победители, защото 10 дни те активно се запознаваха със здравословното хранене и имаха шанс да разнообразят заниманията си в часа по физическо възпитание и спорт.

Седмицата на здравословното хранене и спорта беше отчетена на онлайн събитие на 14 декември. Организаторите благодариха на всички участници и техните класни ръководители, които се ангажираха с провеждането на игрите. Всички участващи паралелки ще получат награди и лакомства за учениците от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.
Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието в Габрово и  РСО „Централна Стара планина“.

Снимки

Източник: Европа директно - Габрово
Продължава...
 
Студентска научна сесия в Габрово
13 ноември 2021
5-1Бъдещи инженери и икономисти от Техническия университет в Габрово, представиха на 15 октомври 2021 г. своите научни разработки в Студентската научна сесия 2021 г.

Студентите докладваха в три направления - „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки. Сесията се проведе хибридно – присъствено и онлайн. Темите на докладите бяха много интересни и с практическа насоченост.

Класираните на първите три места в отделните секции получиха грамоти и награди от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при ГТПП и Териториалната организация на НТС в Габрово.

5-2Първите три места в секция „Електротехника и електроника“ се заеха от: Юлиан Димитров Радев, специалност: „Компютърна техника и технологии“ с доклад на тема: „Система за контрол на достъпа чрез анализ на пръстови отпечатъци“. Студентът Светлозар Владков Косев от специалност: „Компютърни системи  и технологии“ се класира на второ място с разработката: „Изграждане и мигриране към локална сървърна инфраструктура с HPE и WINDOWS SERVER“. Третото място се зае от Александър Цветанов Дянков, студент от специалност: “Електроника“ с доклад на тема: „Измерване и обработка на информацията чрез приложен софтуер“.

Изключително интересни доклади бяха представени и в секция „Машиностроене и уредостроене“. Двама студенти от специалност „Компютърен дизайн в индустрията“ заеха първо място с доклад в съавторство на тема: „Дизайн на очила за смесена реалност“. Докладът „Проектиране на хидравличен редукционен клапан“, разработен от Панчо Николов Настев от катедра „Енергийна техника“, беше класиран на второ място. Трета награда за доклада на тема: „Експериментално изследване силата на триене в пневматичен безпрътов цилиндър“ получи инж. Дочо Светлозаров Димитров, студент от катедра „Енергийна техника“.
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 5 - 8 от 93
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside