Начало  
"Европа в зелено"
15 август 2020
1"Европа директно" Габрово се присъедини към фестивала Fun Навън 2020 в Трявна. Цялата програма на 15 август беше под надслов „Европа в зелено“ и популяризира европейските политики за опазване на околната среда и чисто бъдеще за всички нас, борбата с изменението на климата чрез разнообразни форми на изкуство и забавления на открито на екологична тема за малки и големи.

1Градинката зад читалището беше превърната в територия за забавления на малки и големи. За всекиго имаше по нещо. Надежда Максимова обясняваше как много растения в Балкана са едновременно и билки и подправки, за каво могат да ни помогнат и др. На друго място можехме да видим ръчно изработени кукли от естествени материали, да сглобим и боядисаме дървени къщички за птици, децата да развихрят фантазията си и да оцветят предварително изработените ракети, да рисуват върху естествени материали, да си изплетат гривни и много, много други забавления. И родителите помагаха при подредбата на огромен пъзел, който по забавен начин показваше как се събират разделно отпадъците.

Дъждът се опита да попречи на празника, забавленията започнаха под колоните на читалището, но след това бързо превзеха цялата градина. За победителите в състезанията имаше и награди, осигурени от "Европа директно" Габрово.

Идеята на деня беше да стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък.

Основни организатори на фестивала са община Трявна, Сдружение „Промяната е в теб“, „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и много други.

Сними от събитието

Източник: „Европа директно“ Габрово
 
Тази събота за всички габровски деца - Патилански поход "Хубава си, моя горо"
23 юли 2020
9Традиционният поход на патиланци в планината тази година се забави, но не и забрави. И ще се състои на 25 юли, в събота на обичайното място и в обичайното време. Походът обичайно се провежда по повод 1 юни - денят на децата. Пандемията го премести в средата на лятото. Баба Цоцолана този път ще носи не чадър,за да се пази от дъжда,     а шапка, за предпазване от слънцето. Освен това ще има конкуренция в лицето на кукла марионетка от спектакъла "Патиланци " на Куклен театър "Мале, мале", на поляната на Соколския манастир.

Това е шестото издание на патиланския поход и поредният  патилански празник, който тази година се отдалечава от формата на фестивал, за да се съчетае с инициатива на "Европа директно" Габрово, съфинансирана от ГД „Регионално и градско развитие“ на ЕК.  Отново ще се състои на поляната до Соколския манастир на 25 юли, събота, от 10.30 часа. Патиланци потеглят с Баба Цоцолана по Екопътеката Етъра /с начало с. Чарково/ - Соколски манастир. Сборният пункт е на изхода на екопътеката в началото на Чарково. За участници без личен транспорт е осигурен безплатен автобус, който ще отпътува в 10.00 часа пл. „Възраждане“ пред Областна управа. Участниците задължително трябва да имат маски и да спазват дистанция. Връщането в града е в 15.00 часа от Соколски манастир.

При желание за своята разходка сред природата семействата могат да ползват градските автобуси № 10 Русевци - Еловица с разписание в съботния ден от Русевци: 7.40, 12.20, 13.40, 18.20. В условията на пандемия участниците трябва да си носят дезинфектанти, храна и вода за лично ползване.

На поляната на Соколски манастир ги очакват много изненади.
 
За пръв път на поляната ще дойдат младите и забавни куклени артисти, за да представят любимата повест на Ран Босилек в сценичен вариант, който е толкова смешен, че и родители, и деца, ще се забавляват искрено.
Продължава...
 
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
09 май 2020
1На 9 май се навършват  75 години от края на Втората световна война и 70 години от декларацията на Робер Шуман.

Европа и светът посрещат тези годишнини днес в необичайни условия - пандемия, карантина, забрана за събиране на хора, невъзможност да се организират големи шествия и чествания. Но можем да възприемем епидемията и като възможност да си спомним за ужаса на войната, отнесла над 60 милиона човешки живота между 1939 и 1945 г., за стъпките, които  европейските държави много скоро след края й предприемат, за да не ставаме свидетели повече на това.

Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, "не само немислимо, но и практически невъзможно", по думите на Декларацията на Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

2"Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.", се посочва в Декларацията на Шуман.

Пълния текст на декларацията  може да намерите тук: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_bg

Кадри от представянето и подписването й може да видите тук: https://twitter.com/i/status/1259000144881684480

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 33 - 36 от 98
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside