Начало  
ГТПП участва в проект за повишаване на квалификацията в сектора на машиностроенето и мехатрониката 
21 декември 2020
6
Индустрия 4.0 трансформира изцяло производствения сектор, налагайки принципа на цифровизация на индустриалните процеси. Новите системи в производството оказват силно влияние върху работната сила, особено върху инженерно-техническия персонал. Тези системи изискват нови хибридни екипи от „хора — машини“, в които техници и инженери трябва да анализират големи обеми от данни, да симулират производствени линии, да координират действията на роботи, да извършват техническа диагностика и ремонт на сложни автоматизирани системи.

За да отговори на предизвикателствата, Технически университет - Габрово стартира проект по програма Еразъм+:
Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене (allCUTE).
Включени са  4 университета, 4 търговско-промишлени палати и един доставчик на професионално образование и обучение от България, Гърция, Полша и Сърбия. Освен ТУ Габрово от България участват Габровската търговско-промишлена палата и Асоциация „Клъстер Тракия Икономическа Зона“,  Пловдив.
Предвижда се провеждане на онлайн проучване на дефицита в уменията на инженерно-техническия персонал в сектора на машиностроенето и мехатрониката и изготвяне на доклад, обобщаващ резултатите от проучването.
Проучването, което е задача на ГТПП за България,  тече в момента.  Насърчаваме всички фирми, които имат инженерни и  технически кадри, да се включат, за да определим по-правилно нуждите им.
Анкетата е достъпна на следния линк: https://allcute.eu/bg/onlain-prouchvane/gabrovo
  
Ще се разработят методология и техники за активно учене и ще се проведе уебинар, целящ да повиши педагогическата компетентност на обучителите по професионално образование и обучение. Започна разработката на платформа за активно учене на общността и мобилно приложение под формата на база данни с отворени образователни ресурси (ООР), включваща:
- Учебен план за повишаване на квалификацията на техници и инженери в сектора на машиностроенето и мехатрониката; 
- Учебни материали за 14 курса (PPT презентации, проблеми, свързани с индустрията, допълнителни интернет ресурси), базирани на методите на смесеното обучение (blended learning) и активно учене.
- Платформа с проблеми за решаване, обвързани с индустрията, които ще се използват от обучителите по ПОО и обучаемите като практически задания в учебната фабрика. 
- Дискусионен форум за получаване на помощ от обучителите и за взаимопомощ между обучаемите. 
- Документи за проследяване и оценяване на придобитите знания.
Във всяка страна ще се проведат по 2 пилотни обучения. 

Източник: ГТПП - Европа директно Габрово
 
Седмица на здравословното хранене и спорта
16 ноември 2020
edТази година поради обявената епидемиологична обстановка и все по-влошаващата се ситуация в областта традиционният Ден на здравословното хранене и спорта прерастна в Седмица на здравословното хранене и спорта.
 
В периода 3 -11 ноември 2020 г. третокласници и четвъртокласници от 28 класа от Габровска област се включиха в Седмицата на здравословното хранен и спорта. Всеки клас поотделно подготви сам материалите си и проведе образователната игра, изпратена от организаторите, нарисуваха плакати, посветени на здравословното хранене, проведоха спортните състезания, подготвени им от г-жа Таня Горанова от РУО. Всички трябваше да документират провеждането със снимки, които да изпратят на организаторите. Получихме много снимки, презентации, филм, които показват с какъв ентусиазъм и желание децата са се включили в игрите. Проявили са много въображение при направа на плакатите, част от класовете са провели и други образователните игри.

На общо онлайн събитие показахме постиженията на децата, поздравихме преподавателите и учениците за всичко, което са направили на място, обявихме наградите.

Тази година нямаше състезание между училищата. Новият регламент даде възможност на всички ученици да се включат в Седмицата на здравословното хранене и спорта, посланията да достигнат до много повече деца.

Организаторите - Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата и Регионално управление на образованието Габрово; възнаградиха усилията на всички деца. Всички класове, които участваха в Седмицата, получиха награди.
 
Снимки от събитието: тук и тук

Презентация на събитието: тук

Източник: Европа Директно Габрово, Регионално управление на образованието Габрово
 
ГТТП е носител на годишната награда за принос към сектора за учене на възрастни
09 октомври 2020
1От 7 до 9 октомври в града на най-старото светско училище в България Габрово за шеста поредна година се проведоха Национални дни за учене през целия живот. Основната цел е с разнообразна палитра от събития да се популяризира значението на ученето през целия живот в България.

Стартът на Дните за учене през целия живот обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на площада в града. Участниците бяха приветствани и от Областния управител Невена Петкова и кмета на Община Габрово Таня Христова.  Откриването беше съпътствано от изпълненията на Деси Добрева и формация „Интро“. В рамките на Дните се проведоха работни ателиета за обмен на добри практики, изложение на институции за образование и обучение на възрастни, информационен ден за Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE), разнообразни по формат работни срещи и един учебен ден.

Бяха връчени и годишните награди за принос в развитието на сектора за учене на възрастни в 11 категории. Две от тях останаха в Габрово.

Габровската търговско-промишлена палата получи наградата в категория „Социален партньор“, а в категория "Ръководител на обучаваща институция" е отличена Галина Банковска, ЦПО към „Веда Консулт” ЕООД – Габрово.
Голямата награда за цялостен принос „Златен ключ“ получи д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

В Спортната зала „Орловец“ над 50 институции от цялата страна се включиха в изложението на институции за образование и обучение на възрастни. Сред тях бяха и доста организации от Габрово. Община Габрово представи по атрактивен начин програмата си „Приеми ме на село“, ПТГ „Д-р Н. Василияди“ Габрово, ПГМЕТ „ Ген. Иван Бъчваров“ Севлиево, ПГТ „Пенчо Семов“ Габрово, ПГИ „Рачо Стоянов“ Дряново, ЦПО „Веда консулт“ Габрово показаха постиженията на своите възпитаници в професионалната подготовка, ТУ Габрово демонстрира възможностите си за обучение в различни направления. Габровската търговско-промишлена палата представи резултатите си от изпълнението на повече от 15 международни проекта, свързани с развитието на професионалното обучение и признаването му на европейско ниво. В резултат на един от тези проекти в България беше въведена професията „Мехатроника“. Създадени са рамките за още няколко професии – външна търговия, управление на сгради и др.
Събитието бе организирано от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, в партньорство с Областна администрация Габрово, РУО на МОН – Габрово и с активното съдействие на Община Габрово. То събра участници и гости от цялата страна.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Източник: ГТПП, снимки: Областна администрация
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 25 - 28 от 95
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside