Начало  
Изложба "Хубава си, моя горо!" ("КарикаТуристи")
30 декември 2020
1Изложбата "Хубава си, моя горо!" ("КарикаТуристи") е част от колекцията на Дома на хумора и сатирата в Габрово. В настоящия вариант включва 49 оригинални карикатури от 49 автори от 19 страни.
Както подсказва и самото заглавие, карикатурите, създадени с повече ирония отколкото хумор, фокусират върху отношението на днешния човек към природата. Затова общото послание на изложбата е, че за да защищят природната среда, която обитават, хората са длъжни да преосмислят собствените си действия.
Изложбата е създадена по повод Международната година на горите и 20-годишнината от създаването на Националния парк ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН.
Представянето й в онлайн вариант е по инициатива на „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата със съдействието на Дома на хумора и сатирата в рамките на проект, финансиран от ГД „Регионална и селищна политика“ на ЕК.  Той е насочен към популяризиране на приноса на ЕС за запазване на биоразнообразието и борбата с обезлесяването.
Изложбата е посветена и на обявяването на град Габрово за носител на Екологичната награда на Европейската комисия – „Европейски зелен лист 2021“.

Линк към изложбата във фотогалерия
 
Фотоконкурс „От планината вземай само спомени, оставяй само стъпки“
21 декември 2020
5Европейски информационен център „Европа директно“ Габрово провежда онлайн конкурс за фотографии на тема:  „От планината вземай само спомени, оставяй само стъпки“. 

Целта на фотоконкурса е да се покажат и популяризират красивите кътчета на Стара планина, които участниците лично са опознали и посетили.
Участват ученици от Габровска област на възраст от 10 до 19 години, които представят авторски снимки по темата.
Един участник може да се включи с не повече от 3 снимки.
Конкурсът се провежда  във фейсбук страницата на „Европа директно“ Габрово , като награда ще получи снимката, събрала най-много харесвания от публиката. Гласуването се извършва на страницата на „Европа директно“ Габрово във Facebook, чрез маркиране на „Харесва ми” от 21 декември. 

5Гласуването за снимките ще продължи до 16.00 часа на 23 декември 2020 г., когато ще бъде обявен победителят. 

Конкурсът е част от дейностите по проект на „Европа директно“ Габрово, съфинансиран от Европейската комисия, който е насочен към популяризиране на приноса на ЕС в борбата за опазването на биоразнообразието и борбата с изменението на климата.  

Победителят в конкурса ще получи ваучер на стойност 100 лв. от Технополис.
Организаторите ще уговорят лично с него начина на връчване на наградата поради извънредните епидемиологични мерки. 
Организатори на конкурса са „Европа директно” Габрово, Областен информационен център – Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина”.

Снимки от конкурса

Източник: ГТПП - Европа директно Габрово
 
ГТПП участва в проект за повишаване на квалификацията в сектора на машиностроенето и мехатрониката 
21 декември 2020
6
Индустрия 4.0 трансформира изцяло производствения сектор, налагайки принципа на цифровизация на индустриалните процеси. Новите системи в производството оказват силно влияние върху работната сила, особено върху инженерно-техническия персонал. Тези системи изискват нови хибридни екипи от „хора — машини“, в които техници и инженери трябва да анализират големи обеми от данни, да симулират производствени линии, да координират действията на роботи, да извършват техническа диагностика и ремонт на сложни автоматизирани системи.

За да отговори на предизвикателствата, Технически университет - Габрово стартира проект по програма Еразъм+:
Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене (allCUTE).
Включени са  4 университета, 4 търговско-промишлени палати и един доставчик на професионално образование и обучение от България, Гърция, Полша и Сърбия. Освен ТУ Габрово от България участват Габровската търговско-промишлена палата и Асоциация „Клъстер Тракия Икономическа Зона“,  Пловдив.
Предвижда се провеждане на онлайн проучване на дефицита в уменията на инженерно-техническия персонал в сектора на машиностроенето и мехатрониката и изготвяне на доклад, обобщаващ резултатите от проучването.
Проучването, което е задача на ГТПП за България,  тече в момента.  Насърчаваме всички фирми, които имат инженерни и  технически кадри, да се включат, за да определим по-правилно нуждите им.
Анкетата е достъпна на следния линк: https://allcute.eu/bg/onlain-prouchvane/gabrovo
  
Ще се разработят методология и техники за активно учене и ще се проведе уебинар, целящ да повиши педагогическата компетентност на обучителите по професионално образование и обучение. Започна разработката на платформа за активно учене на общността и мобилно приложение под формата на база данни с отворени образователни ресурси (ООР), включваща:
- Учебен план за повишаване на квалификацията на техници и инженери в сектора на машиностроенето и мехатрониката; 
- Учебни материали за 14 курса (PPT презентации, проблеми, свързани с индустрията, допълнителни интернет ресурси), базирани на методите на смесеното обучение (blended learning) и активно учене.
- Платформа с проблеми за решаване, обвързани с индустрията, които ще се използват от обучителите по ПОО и обучаемите като практически задания в учебната фабрика. 
- Дискусионен форум за получаване на помощ от обучителите и за взаимопомощ между обучаемите. 
- Документи за проследяване и оценяване на придобитите знания.
Във всяка страна ще се проведат по 2 пилотни обучения. 

Източник: ГТПП - Европа директно Габрово
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 21 - 24 от 93
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside