Начало  
ГТТП е носител на годишната награда за принос към сектора за учене на възрастни
09 октомври 2020
1От 7 до 9 октомври в града на най-старото светско училище в България Габрово за шеста поредна година се проведоха Национални дни за учене през целия живот. Основната цел е с разнообразна палитра от събития да се популяризира значението на ученето през целия живот в България.

Стартът на Дните за учене през целия живот обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова на площада в града. Участниците бяха приветствани и от Областния управител Невена Петкова и кмета на Община Габрово Таня Христова.  Откриването беше съпътствано от изпълненията на Деси Добрева и формация „Интро“. В рамките на Дните се проведоха работни ателиета за обмен на добри практики, изложение на институции за образование и обучение на възрастни, информационен ден за Електронната платформа за учене на възрастни в Европа (EPALE), разнообразни по формат работни срещи и един учебен ден.

Бяха връчени и годишните награди за принос в развитието на сектора за учене на възрастни в 11 категории. Две от тях останаха в Габрово.

Габровската търговско-промишлена палата получи наградата в категория „Социален партньор“, а в категория "Ръководител на обучаваща институция" е отличена Галина Банковска, ЦПО към „Веда Консулт” ЕООД – Габрово.
Голямата награда за цялостен принос „Златен ключ“ получи д.ик.н. Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.

В Спортната зала „Орловец“ над 50 институции от цялата страна се включиха в изложението на институции за образование и обучение на възрастни. Сред тях бяха и доста организации от Габрово. Община Габрово представи по атрактивен начин програмата си „Приеми ме на село“, ПТГ „Д-р Н. Василияди“ Габрово, ПГМЕТ „ Ген. Иван Бъчваров“ Севлиево, ПГТ „Пенчо Семов“ Габрово, ПГИ „Рачо Стоянов“ Дряново, ЦПО „Веда консулт“ Габрово показаха постиженията на своите възпитаници в професионалната подготовка, ТУ Габрово демонстрира възможностите си за обучение в различни направления. Габровската търговско-промишлена палата представи резултатите си от изпълнението на повече от 15 международни проекта, свързани с развитието на професионалното обучение и признаването му на европейско ниво. В резултат на един от тези проекти в България беше въведена професията „Мехатроника“. Създадени са рамките за още няколко професии – външна търговия, управление на сгради и др.
Събитието бе организирано от Министерството на образованието и науката с финансовата подкрепа на Програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, в партньорство с Областна администрация Габрово, РУО на МОН – Габрово и с активното съдействие на Община Габрово. То събра участници и гости от цялата страна.

Снимки от събитието може да разгледате тук

Източник: ГТПП, снимки: Областна администрация
 
Дебат за състоянието на ЕС
17 септември 2020
1Дебатът за състоянието на ЕС на 16 септември се съсредоточи върху плановете за справяне с промените в климата, миграцията, заплахите за здравето и расизма.

В първото си годишно изявление за състоянието на ЕС председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред Парламента редица нови инициативи.

Сред тях бяха мерки за премахване на пречките пред единния пазар в Европа, нова стратегия за свободно придвижване в Шенгенското пространство, предложение за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за инвестиции в цифрови технологии. Процесът на вземане на решения също трябва да бъде ускорен според нея.

По отношение на външната политика, г-жа фон дер Лайен изтъкна нуждата от сътрудничество в международните организации, но също така подчерта, че ЕС трябва да поведе реформирането на Световната здравна организация и Световната търговска организация. Макар че Китай е важен партньор по въпроси като промените в климата, това не трябва да спира ЕС да повдига темата за човешките права, заяви тя.

Председателят на ЕК посочи, че кризата с коронавируса е показала ясно, че Европа се нуждае от силен съюз в здравната област. „Време е да превърнем това в реалност. Трябва да извлечем първите уроци от здравната криза“.
Тя също така се обяви за засилване на мерките по отношение на миграцията.

Продължава...
 
Две първи награди на #ГАБРОВО ХАКАТОН
16 септември 2020
1На 12 септември в гр. Габрово се проведе финалът на петото издание на Gabrovo Innovation Camp #ГАБРОВО ХАКАТОН. Участниците в него разработваха иновативни мобилни приложения, свързани с конкретен проблем, недостатък или потенциал на община Габрово в три тематични предизвикателства: CODE: ЗЕЛЕНО, ГРАЖДАНИТЕ.NET и ТУРИЗЪМ@ГАБРОВО.

Началото на тазгодишната инициатива беше дадено на 10 юни 2020 г., а записаните 16 отбора преминаха през няколко етапа на селекция. На финалната права ще застанат 6 отбора с техните ментори, а именно ЕкоКултура с ментор Христо Симеонов, Komitet.bg с ментор Цветан Цветанов, KELVIN с ментор Ираван Хира, GuardNet с ментор Петър Шарков, GabrovoIsTheBest с ментор Ивайло Братанов и Culture Squad с ментор Йордан Пенев.

10 000 лв., осигурени от Община Габрово и габровските фирми „Сиентиа“ АД, „Стемо“ ООД и „Графиксофт“ ООД спечели отбор Komitet.bg с участници габровците Мартин Павлов и Стоян Беров. Те предложиха мобилна платформа, която дава възможност на гражданите за колективно развиване на добри градски идеи, публичното им дискутиране и насочване към определени институции. Те получиха подкрепа директно от Силициевата долина на родения и израснал в Габрово софтуерен инженер Цветан Цветанов, който беше техен ментор.
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 17 - 20 от 85
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside