Начало arrow Текущи покани arrow ЕК разреши подписването на нови договори по ОП “Регионално развитие” и ОП “Транспорт”  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
ЕК разреши подписването на нови договори по ОП “Регионално развитие” и ОП “Транспорт” Печат
10 юли 2009

5С писмо до Министерството на финансите от 16 юни 2009 г. ЕК даде официално разрешение за подновяване на подписването на договори за инфраструктурни пътни проекти по Оперативна програма „Регионално развитие” и Оперативна програма „Транспорт” в Национална агенция „Пътна инфраструктура”. Проектите по двете оперативни програми възлизат на обща стойност от 1,25 милиарда евро.

Писмото на генералния директор на ГД „Регионална политика” на ЕК Жан-Мари Сейлер уведомява българската страна, че ЕК вдига резервите си за подписване на нови договори по оперативните програми с бенефициент Национална агенция „Пътна инфраструктура”.

Решението на Комисията е мотивирано с разследването на случаите на конфликт на интереси в пътната агенция, пълната трансформация на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” и приемането и влизането в сила на Закона за конфликт на интереси.

Това решение показва, че процесът на реформиране на ФРПИ е завършил и агенцията е показала, че има капацитет и работи по европейските правила. То е признание и за усилията, положени от българската администрация, за създаване на надеждна, прозрачна и ефективна система за изпълнение на Оперативните програми и управление на европейските фондове, заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева.

За да се достигне до това решение българското правителство и Народното събрание предприеха промени в действащото законодателство, съответните подзаконови нормативни актове, както и в действащите системи за управление и контрол по Кохезионния фонд. Приет бе Закон за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Променен бе Законът за обществените поръчки, като бяха включени мерки за засилване на дейностите по прозрачност и контрол при провеждане на процедурите. Изменен бе Законът за пътищата, като Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” се преобразува от второстепенен разпоредител с бюджетни средства към Министерството на финансите в Национална агенция „Пътна инфраструктура” към МС. Въведено бе ясно разграничение на правата и отговорностите на органите, които формират и провеждат държавната транспортна политика, и тези, които изпълняват програмите и оперативните задачи в пътния сектор.

Източник:  http://www.strategy.bg

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside