Начало arrow Новини arrow Деня на Европа ще бъде отбелязан със светлинен спектакъл и концерт  
Деня на Европа ще бъде отбелязан със светлинен спектакъл и концерт Печат
26 април 2024
През 2024 г. Денят на Европа ще бъде отбелязан в България и в целия Европейски съюз с редица инициативи и събития.

Денят на Европа ще бъде отбелязан с триизмерно видео мапинг шоу „Твоят глас“ на фасадата на Национална галерия Двореца на пл. „Княз Александър I“ № 1 на 9 май с начало от 21.00 ч. То ще бъде част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR. Организатори на спектакъла „Твоят глас“ са Бюрото на ЕП в партньорство с Представителството на ЕК в България.
Историята на светлинния спектакъл тази година ще отведе зрителите на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност. Специално на 9 май ще отбележим и факта, че остава точно един месец до европейските избори на 9 юни.
Достъпът до шоуто ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ.
Ако нямате възможност да гледате спектакъла „Твоят глас“ на живо, можете да проследите излъчването му от 21.30 ч. на 9 май във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.
България ще отбележи 20-ата годишнина от разширяването на ЕС през 2004 г. с празничен концерт „20 години заедно“, организиран съвместно с Представителството на ЕК в България, Столична община и посолствата на Кипър, Чехия, Унгария, Полша, Словакия и Словения. Ще отпразнуваме този хубав повод с музиканти и изпълнители от шестте държави и България.

Спектакълът „Твоят глас“ е част от третото издание на Фестивала на светлините LUNAR , който ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. и ще покаже общо 22 светлинни творби на над 20 артисти от цял свят. Девет видео и три статични проекции върху сгради, имерсивно преживяване, лазерно шоу и ателие за рисуване със светлина ще могат да бъдат видени върху фасадите на знакови столични сгради и в паркове по протежение на 4,5-километров маршрут.
Всички творби ще могат да бъдат посетени безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери на фестивала.

Източник: Информационно бюро на ЕП в България
3 
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside