Начало arrow Новини arrow Седем нови обекта получиха Знака за европейско наследство  
Седем нови обекта получиха Знака за европейско наследство Печат
26 април 2024
2В чест на богатото и разнообразно културно наследство на Европа Европейската комисия обяви отличените със Знак за европейско наследство обекти за 2023 г.
С присъждането на този знак 7 исторически обекта от целия континент бяха признати за своето изключително значение за историята и културата на Европа и за развитието на ЕС.
Печелившите обекти са:
2-1- Cisterscapes - Цистерциански пейзажи, свързващи Европа (Австрия, Чехия, Германия, Полша, Словения)
- Манастирът San Jerónimo de Yuste, Cuacos de Yuste (Испания)
- Музеят Ons’ Lieve Heer op Solder (на български: Нашият Господ на тавана) (Нидерландия)
- Кралският театър Туне (Белгия)
- Калевала (Финландия)
- Румънският Атенеум (Румъния)
- Sant’Anna di Stazzema (Италия) 

Знакът за европейско наследство беше въведен от ЕС през 2011 г. с цел насърчаване на чувството за принадлежност и идентичност сред европейците. С него се отличават обектите, които са изиграли ключова роля за оформянето на общата история на нашия континент. Знакът е присъден за първи път през 2013 г. С тазгодишния подбор общият брой на обектите , носители на знака в цяла Европа, достига 67.
Видовете допустими обекти включват: паметници; природни, подводни, археологични, индустриални или градски обекти; възпоменателни места; културни ценности; културни предмети; нематериално наследство, свързано с определено място, включително съвременно наследство .
Всяка участваща държава от ЕС може да предложи до два обекта, които да получат знака, присъждан на всеки две години. Европейски панел от независими експерти избира по един обект от всяка участваща държава. Въз основа на този подбор Европейската комисия определя обектите, които ще получат знака. 7-те обекта от тази година бяха избрани от общо 16 кандидатстващи обекта.

Източник: Европейска комисия
 
2-22-3 
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside