Начало arrow Новини arrow DiscoverEU: 567 младежи от България ще получат безплатни карти за пътуване  
DiscoverEU: 567 младежи от България ще получат безплатни карти за пътуване Печат
24 януари 2024
236 318 млади европейци, сред които 567 българи, получават безплатна карта за пътуване с влак DiscoverEU, за да опознаят Европа.

Това става благодарение на инициативата DiscoverEU , финансирана по програма Еразъм+ , която дава възможност на младите хора да опознаят разнообразието на ЕС, културното и историческо му наследство, както и да създадат приятелства с хора от целия континент.

Печелившите, чиито имена бяха обявени на 9 януари 2024 г., кандидатстваха за безплатна пътническа карта в октомврийския кръг на конкурса DiscoverEU.

Те ще осъществят пътуванията си с влак между март 2024 г. и май 2025 г.

Общо 144 038 младежи от държави-членки на ЕС, както и от страни, асоциирани към Еразъм+, родени между 1 януари и 31 декември 2005 г., участваха в този кръг на конкурса. Той има и образователно измерение и включва информационни обучения преди заминаване и срещи в цяла Европа.
Чрез Facebook групата #DiscoverEU младите хора могат да се присъединят към общността на инициативата.DiscoverEU ежегодно дава възможност на хиляди младeжи да се запознаят с многообразието, културата и историята на Европа, да натрупат нови спомени и да създадат нови приятелства.

От началото на инициативата през 2018 г. досега, над 283 000 души са спечелили карти за безплатно пътуване.

Източник: Представителство на ЕК в България
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside