Начало  
„Традициите срещат бъдещето“ в село Орешак Печат
16 юни 2023
edПаркът на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак на 7 юни 2023 г. стана домакин на празник под надслов: „Традициите срещат бъдещето“.

6-1Повече от 140 ученици от 6 училища на община Троян, почерпиха от опита на майстори, запознаха се с техниката на изработване на грънчарски изделия. Създадоха свои творения на грънчарското колело, рисуваха на стъкло, пирографираха, научиха за португалското керамично изкуство - Азулежу.
Директорът на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, г-н Илиев, представи възможностите за създаване на млади творци в областта на традиционното изкуството.
Ателиетата се ръководиха от:
- Румен Георгиев – майстор-керамик, носител на първа награда от тазгодишното издание на изложбата със състезателен характер „Троянски майстор 2023”.
- Мила Воденичарова – ІІ награда „Троянски майстор 2023”, преподавател в НУПИ „Проф.Венко Колев”; 6-2
- Веска Колева – троянската гордост в дърворезбарството.
- Емилия Емилева – художник-керамик, представи португалското керамично изкуство –Азулежу;
- Неда Личева – стъклопис. На 23.06.23 г. ще открие изложба в НИХЗИ.
- Анета Ганчева - пирография.
Целта на събитието бе да привлечем млади хора към каузата за съхраняване и развитие на традиционните занаяти, като част от българското и европейско културно наследство, да запазим автентичните похвати и техники на старите майстори. Учениците с огромен интерес се учеха от майсторите, много от тях си тръгнаха с изработени от тях предмети – пирографирана лъжичка, кутия с дърворезба, стъклопис...
Празникът беше организиран от Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Европейски център Европа директно Габрово при ГТПП, Община Троян и РСО „Централна Стара планина“ и е посветен на Европейската година на уменията.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
6-3 6-4
 
 
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside