Начало  
Семинар за биологично отглеждане на зеленчуци Печат
25 април 2023
4Стратегията „От фермата до трапезата“ като част от Европейския зелен пакт и Инициативите на ЕК, свързани с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, предвижда увеличаване на площите за биологично земеделие, намаляване на употребата на пестициди и торове наполовина и други мерки за намаляване на замърсяването на почвите и производство на здравословни храни.

На 11 април в Габрово се проведе семинар за дребни и средни земеделски производители от региона, посветен на биологичното отглеждане на зеленчуци и, по-специално, домати и краставици.
4-2

Участниците се запознаха с изискванията в сферата на биологичното производство на растителна продукция, както и с разликата в изискванията при отглеждане на домати и краставици по методите на биологичното производство в сравнение с конвенционалното такова, получиха ценни практически съвети от лектора ас. д-р Йордан Йорданов, катедра „Растениевъдство“ – „Биологично земеделие“ към Аграрен университет Пловдив. Самият той се занимава с биологично земеделие в Аграрния университет в Пловдив.

Част от тези, които вече отглеждат зеленчуци по този начин, споделиха пречките от административен характер, които стоят пред тях, и проблемите, които имат с някои от сертифициращите фирми в България.

Организатори на събитието са ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово, НССЗ офис Габрово и Аграрен университет Пловдив.

Презентации

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside