Начало arrow Новини arrow Европейците определят отбраната и енергийната автономност като ключови приоритети за 2022 г.  
Европейците определят отбраната и енергийната автономност като ключови приоритети за 2022 г. Печат
21 юни 2022
2Според проучване на Евробарометър, европейските граждани подкрепят в голяма степен общата политика за сигурност и отбрана и очакват ЕС постепенно да премахне зависимостта си от руски източници на енергия. Проучването също потвърждава широката подкрепа за действията на ЕС в отговор на агресията на Русия срещу Украйна.

Мнозинството от европейските граждани вярват, че ЕС взема правилните решения в отговор на предизвикателствата, пред които сме изправени през 2022 г.
Данните от най-новото проучване на Евробарометър показват, че:
- 93% от европейците подкрепят хуманитарните операции в помощ на Украйна, а 80% одобряват налагането на санкции срещу Русия.
- 81% от европейците подкрепят обща политика за сигурност и отбрана между държавите членки, а 85% смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на равнище ЕС трябва да бъде засилено.
- 87% от европейците одобряват действията на ЕС в областта на енергетиката за намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива. 86% смятат, че намаляването на вноса на нефт и газ и инвестирането във възобновяеми енрегийни източници са важни за цялостната ни сигурност.
- 85% от европейците считат, че справянето с изменението на климата може да помогне подобряване на собственото им здраве и благополучие.
По отношение на основните предизвикателства, пред които е изправен ЕС през 2022 г., най-много европейци поставят на първо място отбраната и сигурността, докато според българите най-важно е справянето с икономическата ситуация.

„Специалното проучване на Евробарометър“ № 526: „Ключови предизвикателства на нашето време:„ “ЕС през 2022 г.“ беше проведено чрез присъствени и онлайн интервюта между 19 април и 16 май 2022 г. в 27-те държави - членки на ЕС. В 27-те държави членки бяха проведени 26 578 интервюта.
 
Източник: Европейска комисия
3
 
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside