Начало arrow Новини arrow Определени са победителите в състезанието „Живот срещу пластмаса – 1:0“  
Определени са победителите в състезанието „Живот срещу пластмаса – 1:0“ Печат
24 декември 2021
9Екологично състезание „Живот срещу пластмаса – 1:0“ се проведе в рамките на кампания „Всички заедно за природата“.

Организатори са Европейски център „Европа директно“ Габрово, Община Ловеч и Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“.

През есента на 2021 г. в училищата на гр. Ловеч се проведе кампанията „ВСИЧКИ ЗАЕДНО ЗА ПРИРОДАТА“. Тя имаше за цел да запознае учениците с новата система за събиране на отпадаците в общината, да повиши знанията им за разделно събиране на отпадъците.
Състезанието „Живот срещу пластмаса – 1:0“ даде възможност да покажем, че светът може да съществува и без пластмаса. Състезанието включваше разработване на идейни проекти за намаляване на еднократната употребата на пластмаси в домакинствата.
Състезаваха се отбори от 5 човека - ученици от 5-7 клас от училищата в Община Ловеч. Всеки отбор е с участници от едно училище и има определен ръководител.
В началните етапи регистрираните отбори трябваше да разработят идеен проект и да представят резюме. Нямаше ограничение в начина на представяне, но отборите трябваше да отговорят на два важни въпроса:
1. Употребата на кой вид пластмаси целим да намалим (отговор на въпроса „какво“);
2. По какъв начин да стане това (отговор на въпроса „как“).
9В последния етап всеки отбор, в срок до 20 декември 2021 г., трябваше да представи в рамките на 3 минути своята идея по атрактивен начин под формата на видео.
Оценката на проектите се извърши от жури, съставено от представители на организаторите, съгласно четири критерия:
- иновативност – макс. бр. точки 12;
- приложимост – макс. бр. точки 10;
- персонална ангажираност на отборите – макс. бр. точки 5;
- артистичност – макс. бр. точки  8;
Максималният брой точки, който можеше да получи един проект е 35.
Победител е проектът „Зелен дом“ на отбор ,,Ековойни‘‘ от ОУ „Христо Никифоров“. Екипът е в състав: Памела Митева - капитан,  Ванеса Вътева, Йоан Петков, Даная Христова и Теодор Стефанов. Ръководител: г-жа Полина Георгиева
Победителите ни предлагат прости правила, които да следваме в ежедневието си, а посланието им е вдъхновяващо.

Награждаването на трите най-добре представили се отбори се състоя в залата на Общински съвет в Ловеч на 22 декември. Наградите бяха осигурени от Европа директно - Габрово.

Източник: Европа директно - Габрово/ГТПП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside