Начало arrow Текущи покани arrow 60 000 карти за пътуване на млади европейци  
60 000 карти за пътуване на млади европейци Печат
11 октомври 2021
Благодарение на DiscoverEU Комисията ще предостави безплатни карти за пътуване на 60 000 европейци на възраст между 18 и 20 години. Ще може да се кандидатства от 12 октомври, до 26 октомври на обяд, за период на пътуване през 2022 г., която ще бъде Европейската година на младежта.

Кръгът за кандидатстване е отворен за млади европейци родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. По изключение 19 и 20-годишните също могат да кандидатстват, след като кръговете за кандидатстване бяха отложени заради пандемията от COVID-19.

Спечелилите могат да пътуват между март 2022 г. и февруари 2023 г. в продължение на от 1 до 30 дни. Тъй като не е ясно как ще се развива пандемията, на всички пътници ще бъдат предложени гъвкави резервации чрез нова мобилна карта за пътуване. Датата на заминаване може да бъде променена до момента на заминаване. Мобилната карта за пътуване е валидна една година. Комисията съветва всички пътуващи да проверяват евентуалните ограничения за пътуване на сайта ReopenEU.

Победителите в конкурса могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души (всички в рамките на допустимата възрастова група). За да се развият устойчивите пътувания и по този начин да се подкрепи Европейският зелен пакт, участниците в DiscoverEU ще пътуват предимно с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия ЕС, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети. Това ще позволи участието и на младежи, които живеят в отдалечени райони или острови.

За всяка държава членка са заделени определен брой карти за пътуване въз основа на дела на нейното население от общото население на Европейския съюз.

Комисията постави началото на DiscoverEU през юни 2018 г. след предложение на Европейския парламент. Тя беше официално интегрирана в новата програма Еразъм+“ за периода 2021-2027 г. DiscoverEU свързва хиляди млади хора, изграждайки общност в цяла Европа.

Източник:
Европейска комисия
5
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside