Начало arrow Новини arrow Европейски сравнителен доклад за иновациите  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Европейски сравнителен доклад за иновациите Печат
29 юни 2021
3На 21 юни Комисията публикува Европейския сравнителен доклад за иновациите за 2021 г. , който показва, че резултатите на Европа в областта на иновациите продължават да се подобряват в целия ЕС.

Резултатите от иновациите са се увеличили средно с 12,5% от 2014 г. насам. Налице е постоянна тенденция на сближаване на резултатите в рамките на ЕС, като държавите с по-ниски показатели бележат по-бърз напредък от тези с по-високи показатели, което води до намаляване на различията между тях в областта на иновациите.

Според Регионалния сравнителен доклад за иновациите за 2021 г ., тази тенденция се наблюдава при иновациите във всички региони на ЕС. На световната сцена ЕС постига по-добри резултати от свои конкуренти като Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия, но се нарежда след Южна Корея, Канада, Австралия, САЩ и Япония. Тазгодишният Европейски сравнителен доклад за иновациите се основава на преразгледана рамка, включваща нови показатели за цифровизация и за устойчивост на околната среда, като по този начин докладът отразява по-добре политическите приоритети на ЕС.

Основни констатации - въз основа на показателите си държавите от ЕС се разделят на четири групи: водещи новатори, силни новатори, умерени новатори и проправящи пътя си новатори. 

- Швеция продължава да бъде водещият новатор на ЕС, следвана от Финландия, Дания и Белгия, като всички те са с доста над средните за ЕС резултати в областта на иновациите. 
- Налице е тенденция за географска концентрация на определените въз основа на резултатите групи, като водещите и повечето силни новатори са разположени в Северна и Западна Европа, а по-голямата част от умерените и проправящите пътя си новатори са в Южна и Източна Европа.
- Резултатите на ЕС в областта на иновациите са се увеличили средно с 12,5% от 2014 г. насам.
Най-голямо е увеличението в Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва. 
- Пет държави членки са отбелязали ръст на резултатите от 25% или повече процентни пункта (Гърция, Естония, Италия, Кипър и Литва). Четири държави членки са подобрили резултатите си с между 15 и 25% (Белгия, Финландия, Хърватия и Швеция). Резултатите на осем държави членки са се подобрили с от 10 до 15 процентни пункта (Австрия, Германия, Испания, Латвия, Малта, Нидерландия, Полша и Чехия). Останалите 10 държави членки са повишили резултатите си с до десет процентни пункта.
През 2021 г. България е повишила иновационния си индекс, но въпреки това е на предпоследно място в ЕС. България е в групата на проправящи пътя си новатори със 7,4% подобрение.
- Сравнението на средните стойности за ЕС с тези на подбрани конкуренти в световен мащаб сочи, че най-новаторската държава е Южна Корея, чиито резултати надвишават показателя на ЕС за 2014 г. с 36%, а този за 2021 г. - с 21%. ЕС води пред Китай, Бразилия, Южна Африка, Русия и Индия в тазгодишния Европейски сравнителен доклад за иновациите, но се нарежда след Канада, Австралия, САЩ и Япония. 
От 2014 г. насам резултатите от иновациите са се увеличили в 225 от общо 240-те региона. С времето се е наложила тенденция на сближаване на резултатите на регионите, като разликите помежду им намаляват. 
Най-новаторският регион е Стокхолм в Швеция, следван от провинция Южна Финландия, Финландия и окръг Горна Бавария в Германия. На четвърто място се нарежда Ховедстаден в Дания, а на пето - Цюрих в Швейцария. 

Източник:
Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside