Начало arrow Новини arrow Начало на европейска платформа за борба с бездомността  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Начало на европейска платформа за борба с бездомността Печат
29 юни 2021
2Европейските институции, правителствата на държавите от ЕС и гражданското общество за първи път се ангажираха да работят заедно за борба с бездомността в ЕС.

На конференция на високо равнище в Лисабон те поставиха началото на Европейската платформа за борба с бездомността, за да се даде тласък на диалога, да се улесни взаимното обучение, да се подобрят данните и наблюдението и да се засили сътрудничеството между всички участници, които имат за цел борбата с бездомността.

Борбата с бездомността – приоритет за социална Европа

Конференцията на високо равнище в Лисабон се организира съвместно от португалското председателство на Съвета на ЕС, ЕК и Европейската федерация на националните организации, работещи с бездомните (FEANTSA). По време на събитието министри на държавите членки, представители на институциите на ЕС, гражданското общество, социалните партньори и градовете подписаха Декларация от Лисабон относно Европейската платформа за борба с бездомността, с която бе дадено началото на платформата. Всички те поеха ангажимент да работят заедно в рамките на платформата и да предприемат действия в границите на съответните си правомощия.
Стартирането на платформата е началото на процес на установяване на общо разбиране, ангажимент и осигуряване на конкретен напредък в държавите членки в борбата срещу бездомността. Тя предлага възможност за ангажиране и работа с местни участници, включително градове и доставчици на услуги. Това ще даде възможност на всички участници да обменят по-добре своите знания и практики и да определят ефикасни и иновативни подходи, за да постигнат напредък в премахването на бездомността.

В подписаната декларация те заявиха съгласие по следните цели:
- никой да не живее на улицата поради липса на достъпен, безопасен и подходящ спешен подслон;
- никой да не живее в спешно или преходно жилище по-дълго от необходимото за успешното преминаване към трайно решение за жилищно настаняване;
- освобождаването от институция (напр. затвор, болница, заведение за полагане на грижи) да не се извършва без - предложение за подходящо жилище;
- принудителното извеждане от жилище следва да се предотвратява винаги, когато е възможно, и да няма такова извеждане, без да е предвидено решение за подходящо жилище при необходимост;
- никой да не бъде дискриминиран поради това, че е бездомен.

На разположение е финансиране от ЕС в подкрепа на приобщаващи мерки на политиката, насочени към борба с бездомността. Държавите членки ще инвестират значителна част от своите средства по Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+) в подкрепа на социалното приобщаване и намаляването на бедността.
InvestEU също предлага възможности за подкрепа на инвестициите в социална инфраструктура, включително социални жилища.
Новата платформа е и конкретен резултат от Плана за действие за Европейския стълб на социалните права. Тя спомага за изпълнението на подновения ангажимент на институциите на ЕС, държавите членки, гражданското общество и социалните партньори, поет на социалната среща на върха в Порто през май, в подкрепа на силна социална Европа и справедливо и приобщаващо възстановяване от пандемията.

Източник:
Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside