Начало arrow Новини arrow Рамка за европейска цифрова самоличност  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Рамка за европейска цифрова самоличност Печат
29 юни 2021
Комисията предложи рамка за европейска цифрова самоличност, която ще бъде достъпна за всички граждани на ЕС, пребиваващи в ЕС лица и предприятия в ЕС.

Гражданите ще могат да доказват самоличността си и да споделят електронни документи от своите европейски портфейли за цифрова самоличност с натискането на един бутон на телефона си. Те ще имат достъп до онлайн услуги чрез своята национална цифрова идентификация, която ще се признава в цяла Европа. Най-големите платформи ще бъдат задължени да приемат европейските портфейли за цифрова самоличност по искане на ползвателя, например като доказателство за неговата възраст. Използването на европейския портфейл бъде по избор на потребителя.

Съгласно новия регламент държавите членки ще предлагат на гражданите и предприятията цифрови портфейли, които ще могат да свържат техните национални цифрови самоличности с данни за други лични характеристики (напр. свидетелство за управление на МПС, дипломи, банкова сметка). Тези портфейли могат да бъдат предоставяни от публични органи или от частни субекти, които се признават от съответната държава членка.

Новите европейски портфейли за цифрова самоличност ще дадат възможност на всички европейци да получават достъп до услуги онлайн, без да се налага да използват частни методи за идентификация или да споделят излишно лични данни. С това решение те ще имат пълен контрол върху данните, които споделят.

Европейска рамка за цифрова самоличност:
- ще бъде на разположение на всеки, който желае да я използва: всички граждани на ЕС и пребиваващи в Съюза лица и всички предприятия в Съюза, желаещи да използват европейската цифрова самоличност, ще могат да направят това;
- ще се използва широко: европейските портфейли за цифрова самоличност ще могат да се използват широко или като начин за идентифициране на ползвателите, или за доказване на някои техни лични характеристики, с цел да им се предостави достъп до публични и частни цифрови услуги в целия Съюз.
- ще предостави на ползвателите контрола върху техните данни: европейските портфейли за цифрова самоличност ще позволят на хората да избират кои ключови елементи на своята самоличност, данни и удостоверения да споделят с трети страни и да проследяват използването им. Контролът от страна на ползвателя гарантира, че ще се споделя само информация, която трябва да бъде споделена.
За да се превърне това в реалност възможно най-скоро, предложението е придружено от препоръка. Комисията приканва държавите членки да създадат общ инструментариум до септември 2022 г., като започнат необходимата подготвителна работа незабавно. Този инструментариум следва да включва техническата архитектура, стандарти и насоки за най-добри практики.
1

Европейска цифрова самоличност:

въпроси и отговори

факти

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside