Начало arrow Новини arrow Световните лидери приемат програма за преодоляване на кризата с COVID-19  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Световните лидери приемат програма за преодоляване на кризата с COVID-19 Печат
29 май 2021
1На среща на върха , организирана съвместно от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и италианския министър-председател Марио Драги в качеството му на председател на Г20, лидерите на Г-20 поеха ангажимент да предприемат поредица от действия, за да ускорят края на кризата с COVID-19 навсякъде и да се подготвят по-добре за бъдещи пандемии.

Г-20 подчерта значението на увеличеното и разнообразно производство и призна ролята на интелектуалната собственост за осигуряването на справедливост както чрез доброволно лицензиране и трансфер на знания, така и в контекста на възможностите за гъвкавост, предвидени в споразумението ТРИПС. Във връзка с това ЕС възнамерява да улесни прилагането на тази гъвкавост, по-специално използването на задължителни лицензи, включително за износ за всички държави, които нямат производствен капацитет.

ЕС ще излезе с предложение в рамките на СТО, насочено към:
- изясняване и улесняване на използването на задължителни лицензи по време на криза като настоящата пандемия;
- подкрепа за разширяването на производството;
- улесняване на търговията и намаляване на ограниченията върху износа.
Всички членове на Г-20 също така признаха необходимостта от преодоляване на недостига на финансиране за ACT-ускорителя, глобално сътрудничество за ускоряване на разработването, производството и справедливия достъп до тестове, лечения и ваксини срещу COVID-19, стартирано от СЗО, ЕК, Франция и фондацията „Bill & Melinda Gates“. Те също постигнаха съгласие да удължат мандата му до края на 2022 г.
Освен това лидерите се обединиха около разбирането за необходимостта от системи за ранно предупреждение, наблюдение и задействане, които ще бъдат оперативно съвместими. Те ще обхващат нови вируси, но също и варианти. Те ще позволят на държавите да откриват много по-бързо заразите и да ги задушават още в зародиш, преди да се предизвикали пандемии.
Г-20 ясно подчерта необходимостта да се гарантира справедлив достъп до ваксини и да се подкрепят държавите с ниски и средни доходи.

Принос на „Екип Европа“

„Екип Европа“ представи на срещата на върха конкретен принос в отговор на този призив. ЕК работи с промишлени партньори, които произвеждат ваксини в Европа, за бързото предоставяне на дози ваксини за държавите с ниски и средни доходи.

BioNTech/Pfizer (1 милиард), Johnson & Johnson (200 милиона) и Moderna (около 100 милиона) обещаха 1,3 милиарда дози ваксини, които да бъдат доставени на държавите с ниски доходи без печалба и на държавите със средни доходи на по-ниски цени до края на 2021 г., като много от тях ще бъдат доставени чрез COVAX. Те поеха ангажимент за над 1 милиард дози за 2022 г.
Екип Европа“ има за цел до края на годината дари 100 милиона дози ваксини на държави с ниски и средни доходи, по-специално чрез COVAX.
В допълнение към задоволяването на настоящите нужди от ваксини „Екип Европа“ ще инвестира в осигуряване на оборудване за Африка за производство на ваксини.
Африка понастоящем внася 99% от собствените си ваксини. „Екип Европа“ стартира инициатива за увеличаване на производствения капацитет в Африка и достъпа до ваксини, лекарства и здравни технологии. Инициативата, подкрепена с финансиране в размер на 1 милиард евро от бюджета на ЕС и европейските финансови институции за развитие, като Европейската инвестиционна банка, ще покрие инвестициите в инфраструктура и производствен капацитет. Но също и в областта на обучението и уменията, управлението на веригите на доставки, регулаторната рамка.
В рамките на инициативата ще бъдат развити редица регионални производствени центрове, обхващащи целия африкански континент.

Контекст


Световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, организирана съвместно на 21 май от ЕК и Италия в качеството ? на председател на Г-20, събра лидерите на Г-20, ръководителите на международни и регионални организации и представителите на световни здравни органи, за да споделят поуките, извлечени от пандемията от COVID-19, и да разработят и одобрят „Римската декларация“ от принципи. 
Договорените принципи следва да бъдат могъщ ориентир за по-нататъшно многостранно сътрудничество и съвместни действия за предотвратяване на бъдещи глобални здравни кризи, както и за съвместен ангажимент за изграждане на по-здравословен, по-безопасен, по-справедлив и по-устойчив свят.
ЕС играе водеща роля в международните усилия за справяне с кризата с COVID-19 навсякъде, като помага за мобилизирането на финансиране в подкрепа на ACT-ускори-теля чрез глобалните действия срещу корона-вируса и като основен донор за механизма COVAX с над 2,47 милиарда евро.
COVAX е глобалната инициатива начело на усилията за осигуряване на всеобщ и справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19, а за ЕС е основният канал за споделяне на ваксини.
ЕС инвестира 4 милиарда евро в научноизследователски и производствени мощности във връзка с COVID-19 за разработване на ваксини, които понастоящем се доставят на ЕС и на държавите по света. ЕС е изнесъл толкова ваксини, колкото е получил за своите граждани, т.е. около 240 милиона.
„Екип Европа“ мобилизира над 40 милиарда евро в подкрепа на държавите партньори по света за справяне с извънредната ситуация в областта на здравеопазването, за укрепване на ключови сектори като здравеопазването, водоснабдяването и канализацията и за мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата с COVID-19.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside