Начало arrow Новини arrow Коронавирус: ЕК предлага цифрово зелено удостоверение  
Коронавирус: ЕК предлага цифрово зелено удостоверение Печат
24 март 2021
2Европейската комисия предлага създаването на цифрово зелено удостоверение за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19.

Цифровото зелено удостоверение ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, е получило отрицателен резултат от теста или е преболедувало COVID-19. То ще бъде налично безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на удостоверението. Комисията ще създаде портал с цел да се гарантира, че всички удостоверения могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията. Държавите членки продължават да носят отговорност за решаването кои ограничения, свързани с общественото здраве, могат да бъдат отменени за пътуващите, но ще трябва да прилагат тази отмяна по същия начин за пътниците, притежаващи цифрово зелено удостоверение.

Основни елементи на регламента, предложен от Комисията:2-2
1. Достъпни и сигурни удостоверения за всички граждани на ЕС.
2. Недискриминация.
3. Само съществена информация и защитени лични данни.

Цифровите зелени удостоверения ще бъде валидни във всички държави - членки на ЕС, както и отворени за използване за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Цифровото зелено удостоверение следва да се издава на граждани на ЕС и на членове на техните семейства без значение националността им. То следва да се издава и на граждани на държави извън ЕС, които пребивават в ЕС и на посетители, които имат право да пътуват до други държави членки.
Системата за „цифрово зелено удостоверение“ е временна мярка.
Тя ще бъде прекратена след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с COVID-19.

Цифрово зелено удостоверение - информационен документ

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside