Начало arrow Новини arrow Стартира Европейския съвет по иновациите  
Стартира Европейския съвет по иновациите Печат
24 март 2021
1В рамките на онлайн проява Европейската комисия стартира Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) с бюджет от над 10 милиарда евро за периода 2021-2027 г., с цел да се разработват и разширяват авангардни иновации.

ЕИС се опира на успешна пилотна програма по „Хоризонт 2020“ , така че той не е просто новост в рамките на „Хоризонт Европа“, а е нещо уникално в света. Той съчетава научни изследвания в областта на нововъзникващите технологии с програма „Ускорител“ и специален фонд за дялово участие - Фонда на Европейския съвет по иновациите , с цел разгръщане на иновативни стартиращи предприятия, както и малки и средни предприятия (МСП). Около 3 милиарда евро от бюджета на ЕСИ ще бъдат предоставени на фонда на ЕСИ.

Беше публикувана и първата годишна работна програма на ЕСИ , с която стават достъпни възможности за финансиране на стойност над 1,5 милиарда евро през 2021 г.

Същевременно се приемат кандидатури за две награди - за жени иноватори и за „Европейска столица на иновациите“.

Европейският съвет по иновациите има множество характеристики, които го правят уникален по отношение на начина на подкрепата за новаторски начинания и проекти.
- Програмата „Ускорител“ на ЕСИподпомага МСП, по-специално стартиращи предприятия и отделени дружества, да разработват и увеличават мащаба на преломни иновации. В програмата „Ускорител“ на ЕСИ се прилага нова, удобна за иноваторите система за кандидатстване, чрез която стартиращите предприятия и МСП могат да кандидатстват за финансиране по всяко време по опростена процедура.
- Екип от ръководители на програми на ЕСИ ще отговаря за разработването на визии за технологични и иновационни пробиви (като например клетъчна и генна терапия, „зелен“ водород или инструменти за лекуване на мозъчно заболяване), за управлението на портфейли на проекти на ЕСИ и за обединяването на заинтересовани страни, за да се осъществят тези визии.
- Нова схема на ЕСИ за финансиране на прехода ще спомага за претворяване на резултатите от научни изследвания (от пилотния инструмент „Изследвач“ на ЕСИ и Европейския научноизследователски съвет) в иновации (отделени дружества, търговски съдружия и т.н.).
- Въвеждат се нови мерки в подкрепа на жените новатори, например програма за жени на ръководни длъжности. В партньорство с мрежата „Enterprise Europe“ талантливи жени новатори, както и всички иновативни МСП от по-малко известни в тази сфера региони ще бъдат подпомагани да кандидатстват, с което се спомага за преодоляване на разделението в областта на иновациите.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside