Начало  
Онлайн среща-дискусия:"Бизнесът и възможностите за европейско финасиране в периода 2021-2027 г." Печат
17 март 2021
1
 
Какви са възможностите, които предоставят Планът за възстановяване и устойчивост, инициативата Следващо поколение ЕС 2021-2024 г. и други европейски инструменти, насочени към бизнеса, какъв е механизмът на взаимодействие между общината и бизнеса при разработването и изпълнението на Плана за интегрирано развитие на общината и включването в него на съвместни проекти, какви възможности предоставя  изграждащата се в Габрово среда за развитие на иновациите?

Това бяха част от темите, на които беше посветена срещата-дискусия „Бизнесът и възможностите за европейско финасиране в периода 2021-2027 г.“
В дискусията взеха участие и.д. Ръководител на Представителството на ЕК в България Чавдар Кюланов и и.д. Зам.ръководител на Представителството на ЕК в България Марина Кирова, Кметът на община Габрово Таня Христова, Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Николинка Хинкова – Председател на УС на Регионалния иновационен център, представители на ТУ Габрово, екперти и ръководители на фирми.

Кметът на Община Габрово  Таня Христова направи обобщение на възможностите, които се предоставят през настоящия програмен период и новия механизъм за планиране. Тя посочи, че Габрово има редица преимущества, от които трябва да се възползваме като обудиним усилията си.
 
Беше подчертано, че в много малко области извън столицата и няколко големи града в България има такива възможности за развитие на иновациите, както в Габрово – първият извънстоличен Технологичен парк, редица иновативни фирми, създаденият през 2019 г. Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“, който има амбицията да подпомага иновациите и дигитализацията на бизнеса и публичната среда не само в Габрово, но и в целия регион.

Обект на задълбочена дискусия беше подготовката на Плана за интегрирано развитие на Габрово в частта, която пряко касае бизнеса – изграждането на индустриални зони и/или интегрирани проекти във вече съществуващи такива.

Фирмите дадоха много идеи, които ще продължат да се развиват и конкретизират. Беше планирана нова среща, на която да се разглеждат конкретни варианти за проекти.
Дискусията беше изключително ползотворна и съдържателна. В края всички се обединиха зад идеята,  че е страшно важно  сега да положим максимални усилия, за да успеем да покажем, че Габрово има потенциал и амбиция да се развива.

Организатори на срещата бяха  Община Габрово, Европейски информационен център „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“със съдействието на РСО „Централна Стара планина“.
 
материали от срещата - тук
 
снимки от срещата - тук
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside