Начало arrow Новини arrow Кампания #ДасигражданинЕСуперяко  
Кампания #ДасигражданинЕСуперяко Печат
22 февруари 2021
Европейската комисия в България стартира кампанията #ДасигражданинЕСуперяко в подкрепа на гражданското образование и активното гражданство у нас.
  
От септември 2020 г. учениците в 11. клас за първи път изучават Гражданско образование в училище. С новия предмет в учебната програма най-после навлизат теми като демокрация, гражданство и идентичност, медийна грамотност, права и задължения на гражданите – все въпроси от ключово значение за едно активно и солидарно общество.  В същото време, въвеждането на нов предмет в училище е предизвикателство, както за учениците, така и за учителите.
Европейската комисия в България, образователният портал Уча.се и Софийска платформа създадоха 36 видео урока по учебното съдържание.
Основната цел на уроците е да повишат интереса към предмета и да дадат възможност на младите хора да развият знанията си по интерактивен и интересен за тях начин. Достъпът до видеата  е напълно безплатен – за учениците и всички граждани, които проявяват интерес към темата. Освен интерактивните видео уроци, в рамките на инициативата е разработено и помагало за учители с идеи за различни дискусии, упражнения и дейности в час.
За да популяризира проекта, Европейската комисия в България стартира онлайн кампанията  #ДасигражданинЕСуперяко.
Освен да достигне до ученици и учители в цяла страна, целта на кампанията е да ангажира колкото се може повече хора с темата за гражданското образование и активното гражданство.
Бъдещето на демокрацията зависи от младите хора, но и от всеки един от нас, затова е от ключово значение да познаваме основните демократични ценности и обществените процеси, да бъдем активни граждани и да работим за положителна промяна и едно по-добро бъдеще в България.

Учебната програмата и видео уроците са съобразени с учебния план за 11. клас и са разпределени в три раздела:
Раздел 1: Граждани, политика и демокрация
Раздел 2: Граждани, права и отговорности
Раздел 3: Идентичности и различия в обществото
 
Кампанията #ДасигражданинЕСуперяко се провежда между ноември 2020 г. и февруари 2021 г.  Всички видеа могат да бъдат гледани напълно безплатно след регистрация на портала Уча.се

Източник: Представителство на ЕК в България
2
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside