Начало arrow Новини arrow Проблем с доставката след онлайн поръчка  
Проблем с доставката след онлайн поръчка Печат
22 януари 2021
Закъсняла или липсваща доставка 
Самата доставка на продукт, поръчан по интернет, трябва да бъде завършена в срока, уговорен с потребителя. Ако не е уговорено друго, доставката трябва да бъде направена  не по-късно от 30 дни от покупката. Ако това не се случи, можете да договорите известно удължение. Ако отново не получите поръчания продукт, имате право да се откажете от него и да получите парите си обратно. Старайте се да комуникирате с търговеца по имейл и винаги пазете копие от тази комуникация.

Ако сте получили сгрешен продукт
Навярно вече ви се е случвало да отворите пратката и да установите, че са ви изпратили друг  продукт, а не този, който сте си поръчали. Необходимо е да имате предвид, че в ситуация като тази имате пълното право да настоявате за замяна - за сметка на търговеца. Ако замяната не е възможна заради изчерпана наличност или има опасност продуктът да не ви бъде доставен в разумен срок? Поискайте поръчката да бъде анулирана, а заплатената сума – възстановена, включително и разходите за доставка.

Получили сте повреден телефон, часовник или дамска чанта?
Търговецът носи отговорност за всяка повреда в периода на доставката на вашата онлайн покупка. Дори и когато причината е в транспортирането й.
Доставката е приета? В такъв случай търговецът престава да носи отговорност. Ако продуктът е приет от вас или човек, който е упълномощен от вас, това означава, че нямате възражения към вида на продукта. И ако откриете в последствие драскотини, петна или пукнатини по телефона, дрехите или обувките, ще бъде трудно да докажете, че не сте виновни вие.  

Как да избегнете неприятните изненади?
Незабавно проверете пратката в присъствието на куриера. Ако забележите, че опаковката е деформирана, а кашонът разкъсан – бъдете особено внимателни. В случай че установите  дефект откажете да приемете продукта. Можете да го вземете, но със забележки - отразете коментара си върху разписката или в протокола задължително пред куриера. Снимайте повредата. Пишете на търговеца, без да отлагате, и поискайте да ви възстановят парите.

Как да върнете пратката?
Три въпроса, които да си зададете:
1. Навреме ли сте го решили?
14 - 14 - 14 е правилото, което да имате предвид. Ако прецените, че ще се откажете от покупка, направена по интернет, имате 14 дни след получаването й, в които трябва да уведомите търговеца за намерението си. До 14 дни след като го направите, трябва да върнете покупката обратно. Търговецът има също 14 дни, откакто сте го уведомили, за да ви върне парите.
2. Това ли е адресът?
Някои онлайн търговци изискват потребителят да се свърже с тях предварително и да изчака отговор, други изпращат куриер, за да вземе нежеланата стока, а за трети е достатъчно само да ги информирате за вашето решение. Възможно е да има специфични правила за връщане, с които е добре  да се съобразите.
3. Подлежи ли на връщане или замяна продукта ми?
Препоръчително е да се запознаете с условията на сайта предварително.

При проблем с пазаруване от чуждестранен търговец, свържете се с ЕПЦ България . Достатъчно е да сте в България, търговецът - в друга страна членка на ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и опитите ви да уредите проблема директно с търговеца да са били безуспешни.

Източник: Европейски потребителски център - България
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside