Начало arrow Новини arrow Нов европейски „Баухаус“  
Нов европейски „Баухаус“ Печат
22 януари 2021
2Комисията постави началото на етапа на проектиране на новата европейска инициатива „Баухаус“ , обявена от председателя г-жа Фон дер Лайен в речта ? за състоянието на Съюза през 2020 г. Новият европейски „Баухаус“ е екологичен, икономически и културен проект, насочен към съчетаване на дизайн, устойчивост, достъпност, финансова достъпност и инвестиции, за да се подпомогне осъществяването на Европейския зелен пакт.

Основните ценности на новия европейски „Баухаус“ са свързани с устойчивостта, естетиката и приобщаването. Целта на етапа на проектиране е да бъде оформена концепцията въз основа на съвместна творческа работа, насочена към проучване на идеи, определяне на най-неотложните нужди и предизвикателства и изграждане на връзки между заинтересованите страни. Като един от елементите на етапа на проектиране, през пролетта Комисията ще стартира първото издание на новата европейска награда „Баухаус“.
След приключването на този етап, през есента ще бъдат отправени покани за представяне на предложения, чрез които новите европейски идеи „Баухаус“ да се реализират на най-малко пет места в държавите - членки на ЕС, с помощта на средства от ЕС на национално и регионално равнище.

Контекст
Новият европейски „Баухаус“ е творческа инициатива, която разчупва границите между науката и технологиите, изкуството, културата и социалното приобщаване, за да даде възможност за намиране на решения на ежедневните проблеми. На специалния уебсайт, който стартира днес, хората на изкуството, дизайнерите, инженерите, учените, предприемачите, архитектите, студентите и всички заинтересовани лица могат да споделят примери за вдъхновяващи постижения за новия европейски „Баухаус“, идеи за начина, по който той следва да бъде оформен и да се развива, както и своите тревоги и предизвикателства.
Това е началото на иновативен процес на съвместно проектиране. Организациите, които желаят да положат повече усилия за участието си в този процес, могат да станат „Партньори на новия европейски Баухаус“, като отговорят на поканата на уебсайта.
През следващите месеци Комисията ще присъди награди на съществуващи примери, които са израз на интеграцията на ключовите ценности на инициативата и които могат да вдъхновят дискусиите и трансформацията на местата, където живеем.
През следващия етап на инициативата - етапа на изпълнение, ще бъдат създадени пет пилотни проекта за съвместно проектиране на нови устойчиви и приобщаващи решения със стил. Целта на третия етап - разпространението, е да се разпространят идеите и концепциите, определящи новия европейски „Баухаус“, чрез нови проекти, изграждане на мрежи и споделяне на знания в рамките на Европа и извън нея.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside