Начало arrow Новини arrow Учебна платформа популяризира предприемаческото мислене сред младите хора  
Учебна платформа популяризира предприемаческото мислене сред младите хора Печат
21 декември 2020
7
Международен екип, сред които и експерти от Габровската търговско-промишлена палата, разработва концепция за по-добра подготовка на младите хора за пазара на труда с помощта на ментори, които те сами да си изберат. Тя се разработва в рамките на проекта Career 4.0, финансиран от ЕК по програма Еразъм+.

Координатор на проекта е Институтът за трудовоправни науки към  Рурския университет в гр. Бохум, Германия.
Предприемаческото мислене и действие все повече се превръща във високо търсена компетентност в света на труда. „Всеобхватното професионално обучение не трябва да пренебрегва областта на обучението по предприемачество“, споделя Мартин Крьол, ръководител на проекта.

В Career 4.0 международният екип на проекта разработва концепция за обучение на млади хора и придружители, която се основава на метода за гъвкаво учене и отчита тенденциите на цифровизацията и демографските промени. Целта е да се разработи професионален и динамичен план за личностно развитие, който да подкрепя млади хора на възраст над 16 години, както и менторите в балансирането на силните страни на младите хора с компетенциите, очаквани от пазара.
Той ще бъде внедрен в платформа с различни възможности за работа в мрежа и тестван в България, Гърция, Италия, Испания и Унгария.

Учене с гъвкави методи за управление
Дигиталната платформа съдържа, например, организационни съвети и учебни материали за цялостно обучение по предприемачество. Инструментът дава възможност на менторите и обучаемите да общуват директно, да имат непрекъсната обратна връзка.
Обучението може да се извършва гъвкаво по отношение на времето и пространството, с избор на фази за самообучение, интерактивни фази и използване на учебните ръководства. Участниците могат също да пишат доклади, да споделят своя опит с останалите участници и да търсят лица за контакт в международна база данни.
Сърцевината на концепцията за гъвкаво обучение в Career 4.0 е разработването на личен план за развитие на младите хора. Те могат да се развиват на кратки учебни стъпки - така наречените учебни спринтове - с ясни учебни цели и обратна връзка от менторите. Те могат да намерят или създадат възможности за работа, да участват в експертно изслушване и накрая да разработят свой собствен бизнес план.

Търсят се млади хора с идеи за проекти и ментори

След окончателната разработка на платформата ще се проведе пилотно обучение, в което ще участват млади хора и ментори, които биха искали да насърчават и подкрепят младите хора на доброволни начала. Менторите могат да работят в бизнес общността, в образователни институции или в търговско-промишлените палати. Те ще се обучат в рамките на проекта с помощта на съответната квалификационна програма и учебни ръководства.
За по-нататъшно развитие на платформата изследователите търсят млади хора с нови идеи за бизнес.
Сайт на проекта: https://career4.eu
Контакти за България:
Габровска търговско-промишлена палата
Тел. 066 80 31 42
Галина Михнева

Източник: ГТПП - Европа директно Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside