Начало arrow Новини arrow Институциите на ЕС постигнаха съгласие по приоритетите за следващите години  
Институциите на ЕС постигнаха съгласие по приоритетите за следващите години Печат
21 декември 2020
Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и канцлерът Ангела Меркел от името на председателството на Съвета подписаха на 17 декември съвместната декларация относно законодателните приоритети за 2021 г.

Декларацията потвърждава ангажимента на трите институции да приемат бързо законодателните предложения, които са необходими за възстановяването на ЕС от пандемията от COVID-19, като същевременно се използват възможностите, свързани с климатичния и цифровия преход. Тримата председатели подписаха и първите по рода си съвместни заключения относно целите и приоритетите на политиката за периода 2020-2024 г., като се споразумяха да представят амбициозна политическа и законодателна програма за възстановяване и възобновена жизненост до 2024 г.
Съвместната декларация относно законодателните приоритети за 2021 г. се основава на работната програма на Комисията за следващата година. Декларацията насочва политическото внимание към ключови законодателни предложения, които вече са представени от Комисията или ще бъдат представени до есента на 2021 г. Междувременно в първите по рода си съвместни заключения бяха изложени договорените приоритети на институциите, които ще направляват законодателната програма на ЕС до 2024 г.
Съгласно съвместната декларация трите институции ще дадат приоритет на следните инициативи, като целта е възможно най-голям брой от тях да бъдат финализирани до края на 2021 г.:
1. Прилагане на Европейския зелен пакт, като се гарантира, че климатичният преход е справедлив и никой не е забравен, като се създадат условия ЕС да постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г. и като се гарантира амбициозен напредък към постигането на тази цел до 2030 г.
2. Оформяне на цифровото десетилетие на Европа чрез създаване на наистина функциониращ единен пазар за цифрови услуги в безопасни и етични граници, разработване на рамка за надежден изкуствен интелект и развитие на европейско лидерство с цифрови цели за 2030 г.
3. Постигане на икономика, която работи за хората, като се гарантира, че възстановяването достига до всички в обществото, като се задълбочи единният пазар и се укрепи нашата промишленост, и като се положат усилия за по-голяма социална справедливост и просперитет. Същевременно следва да се задълбочи икономическият и паричен съюз, да се укрепят издръжливостта и устойчивостта на европейските банки и капиталови пазари.
4. По-силна роля на Европа в света чрез укрепване на имиджа на Европа като отговорен лидер в световен мащаб и силно партньорство, както и чрез готовност за даване на нов тласък на трансатлантическите отношения. ЕС ще отстоява правила на международната търговия, които се прилагат правилно и осигуряват равнопоставени условия на конкуренция.
5. Насърчаване на свободна и безопасна Европа, като се работи за постигане на съгласие по нов пакт за убежището и миграцията, както и чрез ефективен контрол на външните ни граници. ЕС ще защитава свободното движение, като укрепи шенгенската рамка и засили реакцията на Европа при здравни кризи. ЕС ще действа решително, за да предотвратява разпространението онлайн на терористично съдържание и на материали, съдържащи сексуално насилие над деца.
6. Защита и укрепване на нашата демокрация и защита на нашите общи европейски ценности чрез по-нататъшно укрепване на капацитета на ЕС за утвърждаване и защитаване на принципите на правовата държава, основните права и свободи и чрез укрепване на демократичните основи на Европа.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside