Начало arrow Събития arrow „Европа в моя град: промяната в Тетевен“  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
„Европа в моя град: промяната в Тетевен“ Печат
27 октомври 2020
edПет отбора се включиха в инициативата „Европа в моя град: промяната в Тетевен“, която се проведе на 27 октомври 2020 г. в Тетевен, спазвайки всички епидемиологични мерки.

Събитието бе открито от ръководителя на Европейския информационен център „Европа Директно Габрово“ Галина Михнева, която подчерта важността на политиката за сближаване на Европейския съюз за развитието на нашите градове и региони и отражението им във всекидневието на всеки български гражданин. Как тя е променила облика на Тетевен, видяха в презентацията на Общината за ключови обекти преди и след реализацията на проектните дейности с европейско финансиране.

В състезанието „Селфи с Европа“ участие взеха отбор на Центъра за подкрепа на личностно развитие – гр. Тетевен, а с по два отбора се представиха СУ „ Георги Бенковски“ и Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“.

Според регламента на състезанието участниците трябваше да си направят селфи пред три обекта, финасирани с европейски средства и да ги изпратят на организаторите в определен срок. Избраните от Община Тетевен локации за селфи бяха по проектите „Ремонт на СУ „Георги Бенковски“ – гр. Тетевен“, „Рехабилитация на общинска улична мрежа в сервитутно очертание на гр. Тетевен …“, финансирани от Програмата за развитие на селските райони и проект за реконструкция, обновяване и оборудване на сградния фонд на НПГГСД „Сава Младенов", финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“.

Младите хора на Тетевен представиха снимките си с непринудена артистичност. Участниците бяха потърсили информация не само за изпълнените дейностите с европейско финансиране. Много от тях се бяха потопили в историческите извори, за да представят значението на сградите и търговските улици през различните епохи от развитието на Тетевен. За журито в състав Тони Стоев – зам.-кмет на Община Тетевен, Камелия Кънчева – началник на отдел „Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“ и Мариела Петрова – изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“ бе изключително трудно да се отличи победител. След дискусия между членовете на журито за победител бе провъзгласен отбор Green Force от НПГГСД ,,Сава Младенов“. Участници в него са учениците от 12 клас: Златан Василев, Никола Филипов, Даяна Байрактарова и Якослав Кънчев. Заедно със своя ръководител Радослава Георгиева те получиха персонални награди. Всички участници в състезанието получиха грамоти и подаръци.

Изпълнена с емоции беше и третата част на събитието, когато отборите дискутираха и представиха своите идеи за бъдещето развитие на Тетевен, както и дейностите, които Общината може да реализира през следващия програмен период 2021-2027. Идеите им бяха сериозни и обосновани – път към парк „Адреналин“, парк за разходки на домашни любимци, велоалея, скейт парк, спортни площадки, приют за безстопанствени животни, условия за насърчаване на стартиращ бизнес сред младите хора и др.

Предложенията бяха представени пред кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева. Тя оцени усърдната им подготовка с представената детайлна информация за всеки от обектите. По този повод тя обяви специална награда на кмета за всички участници и техните ръководители. Община Тетевен ще организира посещение на учениците в Интерактивния музей на индустрията в Габрово. Това ще се случи, след като се нормализира епидемиологичната обстановката в страната.

Събитието „Европа в моя град: промяната в Тетевен“ продължи със своята последна, но и най-вълнуваща част. Снимките, направени от отборите, бяха публикувани във фейсбук страницата на „Европа Директно“ Габрово, където всеки можеше да гласува за най-добрата снимка. Наградата на публиката с най-много гласове спечели снимката на отбор „Young Foresters“ от Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ – гр. Тетевен.

Инициативата „Европа в моя град: промяната в Тетевен“ се реализира с активното съдействие на Община Тетевен и се съфинансира от Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ (DG REGIO) на Европейската комисия. Организатори на проявата са Европейския информационен център „Европа директно Габрово“, Регионална сдружение на общини „Централна Стара планина” и Областен информационен център – Габрово.
 
Снимки от събитието: тук и тук
 
Източник: Европа Директно Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside