Начало  
Дебат за състоянието на ЕС Печат
17 септември 2020
1Дебатът за състоянието на ЕС на 16 септември се съсредоточи върху плановете за справяне с промените в климата, миграцията, заплахите за здравето и расизма.

В първото си годишно изявление за състоянието на ЕС председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред Парламента редица нови инициативи.

Сред тях бяха мерки за премахване на пречките пред единния пазар в Европа, нова стратегия за свободно придвижване в Шенгенското пространство, предложение за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за инвестиции в цифрови технологии. Процесът на вземане на решения също трябва да бъде ускорен според нея.

По отношение на външната политика, г-жа фон дер Лайен изтъкна нуждата от сътрудничество в международните организации, но също така подчерта, че ЕС трябва да поведе реформирането на Световната здравна организация и Световната търговска организация. Макар че Китай е важен партньор по въпроси като промените в климата, това не трябва да спира ЕС да повдига темата за човешките права, заяви тя.

Председателят на ЕК посочи, че кризата с коронавируса е показала ясно, че Европа се нуждае от силен съюз в здравната област. „Време е да превърнем това в реалност. Трябва да извлечем първите уроци от здравната криза“.
Тя също така се обяви за засилване на мерките по отношение на миграцията.

Председателят на Комисията обяви план за борба срещу расизма и езика на омразата. Тя също така заяви подкрепа за правата на хората с различна сексуална ориентация и за взаимното признаване на семейните отношения между страните от ЕС. „Бъдещето е такова, каквото го направим. Европа ще бъде такава, каквато я искаме. Трябва да спрем да се опитваме да я разрушим и да работим, за да я изградим, да я направим по-силна и да създадем света, в който искаме да живеем“, каза в заключение г-жа фон дер Лайен.

Депутатите като цяло изразиха подкрепа за новите инициативи, обявени от председателя на ЕК, но също така подчертаха области, в които ЕС трябва да фокусира усилията си.

В отговор на изказванията на депутатите г-жа фон дер Лайен каза, че следващата седмица ще представи законодателно предложение за миграцията и се обяви за конструктивен подход. „Всяка година в Европа идват два милиона души и 140 000 бежанци, би следвало да можем да се справим с това“. По отношение на върховенството на закона тя заяви, че Комисията предприема „най-систематичния и всеобхватен подход в нашата история“.

Уебсайт за дебата за състоянието на ЕС

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside