Начало arrow Събития arrow Еко уроци по време на лятна ваканция  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Еко уроци по време на лятна ваканция Печат
22 юли 2020
7Еко уроци забавляваха и информираха децата на Габрово, които научиха повече за опазването на природата, значението на разделното събиране на отпадъците и възможностите боклукът да се превърне в полезна суровина.

Екологичните уроци бяха проведени през месеците юни и юли, като част от кампанията „В природата на отпадъка НЕ Е да бъде сред природата“, организирана от Европейски информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата, Община Габрово, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“ и с активното съдействие на Регионалното управление на образованието и Дом на хумора и сатирата Габрово. Инициативата обхвана 214 деца по време на летните занимания в НУ „Васил Левски“, ОУ „Ран Босилек“ ; ОУ „Неофит Рилски“; ОУ „Христо Ботев“; ОУ „Иван Вазов“; ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“;  СУ „Райчо Каролев“; СУ „Отец Паисий“ и Дом на хумора и сатирата.

Габровските ученици имаха възможност да получат важна и полезна информация за екологичното поведение, спецификите в рециклирането на различните суровини и ползите от компостирането на био отпадъците. От еко уроците габровските малчугани научиха какъв е пътя на отпадъка, как старото сметище на Габрово се е трансформирало в ново, модерно депо за отпадъци, разбраха как еднократната пластмаса може да се замени с други по-дълготрайни материали и не на последно място се забавляваха със специалните образователни игри. Децата без затруднения се справиха с предизвикателствата в подреждането на еко пъзел и решаването на еко кръстословици и участваха в динамичната игра „Пусни, пусни отпадъче“, чийто финал завършваше с правилно разделяне на отпадъците на рециклируеми и биоразградими.

8Финалната среща от кампанията се проведе сред инсталациите от специализираната изложба „Град-градина“ в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Сред активните експонати, дело на художничката Невена Екимова, екипът на кампанията и децата обсъдиха важните въпроси на екологията, дискутираха проблемите на разделното събиране на отпадъците и дадоха примери от други държави. В края на срещата отново имаше време за екологични игри и разбира се награди. Инициативата завърши с прекрасни емоции и обещанието, че еко уроците ще продължат и през предстоящата учебната година, когато се очаква стартът и на един интересен еко конкурс.

Организаторите на кампанията „В природата на отпадъка НЕ Е да бъде сред природата“ благодарят на всички включили се ученици и им пожелават приказно и близко до природата лято.
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside