Начало  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата Печат
09 май 2020
1На 9 май се навършват  75 години от края на Втората световна война и 70 години от декларацията на Робер Шуман.

Европа и светът посрещат тези годишнини днес в необичайни условия - пандемия, карантина, забрана за събиране на хора, невъзможност да се организират големи шествия и чествания. Но можем да възприемем епидемията и като възможност да си спомним за ужаса на войната, отнесла над 60 милиона човешки живота между 1939 и 1945 г., за стъпките, които  европейските държави много скоро след края й предприемат, за да не ставаме свидетели повече на това.

Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, "не само немислимо, но и практически невъзможно", по думите на Декларацията на Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

2"Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.", се посочва в Декларацията на Шуман.

Пълния текст на декларацията  може да намерите тук: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_bg

Кадри от представянето и подписването й може да видите тук: https://twitter.com/i/status/1259000144881684480

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

През тази година пандемията постави пред изпитание не само страните членки, но и Европейския съюз като цяло. Тя ни показа на практика какво означават затворените граници, невъзможността да се превозват свободно стоки между страните, затрудненото придвижване на хора, всяко правителство само да се справя с проблемите в страната си. Въпреки всички трудности при намирането на консенсус за мерките, които ЕС трябва да вземе за преодоляване на кризата, европейските институции реагираха адекватно. Те бързо премахнаха временно някои ограничения и дадоха възможност на правителствата като първа стъпка да използват европейски средства за намаляване на последиците от пандемията. Обсъждат се и следващи мерки.

Пандемията попречи и на „Европа директно“ Габрово да отбележи подобаващо Деня на Европа. От създаването на информационния център през 2008 г. всяка година на 9 май в една община от Габровска и една община от Ловешка област  е организиран голям празник. За 2020 г. такова честване беше предвидено за общините Трявна и Луковит. По разбираеми причини засега то е отложено. Отбелязваме празника само on-line. Но това ни два шанс и да се замислим и да си отговорим на въпроса: Какво означава ЕС за нас?

ЕС означава преди всичко мир!

ЗАЕДНО МОЖЕМ ПОВЕЧЕ!

Източник: „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата.

Снимки: Отбелязване на Деня на Европа в общините Габрово, Севлиево, Трявна, Дряново и Тетевен
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside