Начало arrow Текущи покани arrow Европейският парламент очаква кандидатури за училища посланици  
Европейският парламент очаква кандидатури за училища посланици Печат
25 септември 2019
6До 2 октомври Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включат в образователната му програма, насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища, през учебната 2019 – 2020 г.

За четвърта поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на ЕП, която е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно ЕС, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и ЕП като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.
И през тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 10.
Кампанията за кандидатстване започна на 18 септември, а заявки за участие ще се приемат до 23:59 часа на 2 октомври 2019 г. Кандидатстването за участие се осъществява чрез попълване на онлайн формуляр .
Програмата за училища посланици на EП се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в ЕС. За втора поредна година Министерството на образованието и науката дава висока оценка и подкрепя провеждането на Програмата, като изразява увереност, че обхващането на повече училища ще допринесе за придобиването на нови знания и умения както от учениците, така и от учителите.
Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Бюрото на ЕП в България, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС. 
Учебната програма за училища посланици на Европейския парламент се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище. В замяна Бюрото на ЕП осигурява специализирано обучение за това как работи Програмата, за ролята и дейностите на Европейския парламент, предоставя и подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията на Програмата и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици на ЕП и ще получат плакет на специална церемония. Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да пътуват до Страсбург в рамките на програмата „Евроскола“ на ЕП, а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия Европейски съюз.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside