Начало arrow Текущи покани arrow Европейският парламент очаква кандидатури за училища посланици  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Европейският парламент очаква кандидатури за училища посланици Печат
25 септември 2019
6До 2 октомври Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включат в образователната му програма, насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища, през учебната 2019 – 2020 г.

За четвърта поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на ЕП, която е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно ЕС, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и ЕП като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.
И през тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 10.
Кампанията за кандидатстване започна на 18 септември, а заявки за участие ще се приемат до 23:59 часа на 2 октомври 2019 г. Кандидатстването за участие се осъществява чрез попълване на онлайн формуляр .
Програмата за училища посланици на EП се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в ЕС. За втора поредна година Министерството на образованието и науката дава висока оценка и подкрепя провеждането на Програмата, като изразява увереност, че обхващането на повече училища ще допринесе за придобиването на нови знания и умения както от учениците, така и от учителите.
Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между училищата и Бюрото на ЕП в България, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС. 
Учебната програма за училища посланици на Европейския парламент се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище. В замяна Бюрото на ЕП осигурява специализирано обучение за това как работи Програмата, за ролята и дейностите на Европейския парламент, предоставя и подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията на Програмата и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици на ЕП и ще получат плакет на специална церемония. Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да пътуват до Страсбург в рамките на програмата „Евроскола“ на ЕП, а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия Европейски съюз.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside