Начало arrow Европейски избори arrow Ключови дати Европейски избори  
Ключови дати Европейски избори Печат
14 май 2019
1Законодателната работа в рамките на осмия мандат на Европейския парламент приключи на 18 април 2019 г. От 23 до 26 май гражданите на всички държави членки на ЕС ще изберат своите представители в новия Европейски парламент.


Краят на мандата
- Парламентарната ваканция започна на 19 април. Настоящите преговори с държавите членки по законодателните предложения приключиха. Ако не е постигнато споразумение, Парламентът може да гласува позицията си и да я затвори на първо четене, а следващият Парламент да продължи работата.

Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС
- След постигнатото на 10 април споразумение по време на извънредната Среща на върха на ЕС, датата за напускане на Обединеното кралство от ЕС се очаква да бъде 31 октомври или преди това. Това означава, че Обединеното кралство ще бъде правно задължено да участва в европейските избори, в случай че не ратифицира споразумението за оттегляне преди 23 май 2019 г.
За да влезе в сила, споразумението за оттегляне между ЕС и Обединеното кралство трябва да бъде одобрено в Парламента от обикновено мнозинство от подадените гласове (член 50, параграф 2 от Договора).

Дебати за председател - европейски избори 2019 г. - На 15 май в 21.00 ч., Парламентът ще организира общоевропейски дебат с кандидатите в пленарната зала в Брюксел. Дебатът ще бъде организиран и излъчен от Eurovision - Европейският съюз за радиоразпръскване (EBU).

Новият Парламент - След 27 май, новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са 25 членове за сформирането на политическа група, като поне една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея.
На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и броя на членовете им.

Следващата Европейска комисия - Държавите членки ще номинират кандидати за поста на председател на ЕК , като отчетат резултатите от европейските избори. След това ЕП допълнително трябва да одобри новия председател с абсолютно мнозинство (половината от всички евродепутати плюс един). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет решава с квалифицирано мнозинство).

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside