Начало arrow Текущи покани arrow Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ Печат
25 февруари 2019
6Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа и засилване на двустранните отношения между страните — донори и страните — бенефициенти чрез финансиране на няколко приоритетни сектори, сред които са култура, гражданско общество, добро управление, фундаментални права и свободи.

През периода 2014-2021 г., Министерство на културата е Програмен оператор на  Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с общ бюджет от 10 000 000 €.
 

На 1 февруари бе даден официален старт на програмата, която се реализира  с участието на Програмен партньор от Страните донори – Съвет по изкуствата – Норвегия.

По Програмата ще се подкрепят проекти, които подобряват условията на представяне на колекции на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на социални, етнически и културни малцинства, и групи.
Разширяване на достъпа до култура е също сред целите на програмата, като ще бъдат финансирани проекти, които създават ново културно съдържание чрез организирането на фестивали, представления, пътуващи постановки, изложби, културни маршрути и др.

Средствата по Програмата са организирани в няколко Резултати (приоритети), в рамките на които ще бъдат обявявани Покани за подаване на проектни предложения:

 1. Подобрени условия за управление на културното наследство - бюджет 6 400 000 евро в т.ч. 5,4 млн. евро за представяне на културното наследство в ревитализирани, възстановени и реновирани пространства и 1 млн. евро за дигитална достъпност на обекти на културното наследство
 2. Подобрен достъп до изкуства и култура — бюджет 1 000 000 млн. евро
 3. Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства (фокус върху роми)  - бюджет 1 200 000 евро.

Индикативните дати за  обявяване на поканите за кандидатстване са публикувани на интернет страницата на  ФМ на ЕИП.

Презентации , свързани с програмата.

Източник: https://www.eeagrants.bg
6
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside