Начало arrow Събития arrow Младежки дискусии в Габрово и Ловеч за бъдещия бюджет на Европейския съюз  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Младежки дискусии в Габрово и Ловеч за бъдещия бюджет на Европейския съюз Печат
31 октомври 2018
6Каква да бъде бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. (бюджетът на ЕС), трябва ли да се увеличат вноските на страните членки, за да има повече пари в бюджета и да се компенсират вноските на Великобритания след Брекзит, за какво трябва да се използват тези средства – за младите хора, за регионално развитие, за охрана на границите и сигурност, околна среда и защита на климата, селскостопанска политика – на тези въпроси се опитаха да дадат отговор участниците в симулационна игра от Габрово и Ловеч.

6Участниците приеха ролята на министри на финансите на страните-членки в заседание на Съвета на министрите по икономическите и финансовите въпроси на ЕС. Те първоначално трябваше да „влязат в кожата“ на съответния министър, да решат от гледна точка на интересите на тази държава каква позиция би заел той и да я защитават. Последва кръг на неформални преговори и сближаване на позициите на сродни по интереси държави, чиито говорители представиха становището на страните. Най-интересен и най-напрегнат беше третият кръг, в който министрите трябваше да стигнат до единно мнение по бъдещия бюджет на ЕС. Участниците наистина се вживяха в ролите си и ожесточено и аргументирано защитаваха своите позиции в преговорите. Резултатите от двата града бяха различни.
 
6Докато в Ловеч „министрите“ не успяха да стигнат до единно мнение и оставиха решаването на въпроса за следващо заседание, то в Габрово те успяха да се договорят, въпреки че първоначалните различия бяха много по-големи.
„Министрите“ не само даваха предложения да се намалят или увеличат вноските на държавите в бюджета на ЕС, да се увеличат или намалят парите за определени политики, но и аргументираха своите предложения, например по-рационално използване на парите за селскостопанска политика и обвързването им с резултатите. Имаше и много други интересни идеи, които наистина могат да бъдат полезни на политиците и евродепутатите ни. „Заседанията“ се председателстваха от Министъра на финансите на България.
Играта имаше състезателен характер. Най-добре представилите се по 5 участници ще представят двете области на националното събитие във Велико Търново на 30 и 31 октомври 2018 г. Там те ще са не само министри на финансите, а след това и евродепутати.   

6Симулацията на работата на Съвета на ЕС в Габрово се проведе в Природоматематичес-ката гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ и участваха ученици от ПМГ и ПТГ „Д-р Василиади“. Събитието беше открито от Началника на РУО Габрово Георги Маринов, който приветства участниците.
Победителите в Габрово са:
Стоян Михайлов, Георги Михайлов, Виктор Венков, Деница Георгиева от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Владислав Цвятков от ПТГ „ Д-р Василиади“.
Резервен състезател за Велико Търново: Мартин Тодоров.

Симулацията на работата на Съвета на ЕС в Ловеч се проведе в Профилираната природо-математическа гимназия в Ловеч.
Там победителите са: Иван Стефанов, Галин Ганев, Борислав Борисов, Кристина Цанкова, Николай Нинов – всички от ППМГ.

Симулационните игри в двата града бяха организирани от „Европа директно“ Габрово с активното съдействие на РУО и в партньорство с РСО „Централна Стара планина“ и Сдружение „Знание“ (за Ловеч).

Източник: Европа директно - Габрово
 6
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside