Начало arrow Събития arrow Нови мерки срещу безработицата в ЕС  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
За нас
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му? Искате ли да научите повече за Европейския съюз и да участвате в дискусия за бъдещето му?
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Нови мерки срещу безработицата в ЕС Печат
19 юни 2018
6-1На 6 юни 2018 г. в Рурски университет в Бохум, Германия се проведе заключителната конференция по проект «Job Developer”, по който Габровската търговско-промишлена палата е партньор от България заедно с организации от още 5 страни – Германия (водеща организация), Унгария, Гърция, Испания и Литва.
 
6Изследователи от няколко страни в ЕС оцениха инструментите и представиха резултатите на конференция
.
Нови мерки срещу младежката безработица изследваха учени от Рурски университет Бохум заедно с международен екип от партньори по проект „Job Developer“, финансиран от ЕС.
От 2015 г. до 2018 г. екипът по проекта разработи програма за сертифициране, по която опитни специалисти бяха обучени за кариерни консултанти, за да подпомогнат безработни младежи по пътя им към самостоятелен бизнес.
По време на конференцията, учените идентифицираха възможностите и съпротивите при прилагането на тези мерки на фона на дигитализацията на съвременния бизнес.

Индивидуален план за развитие на всеки търсещ работа

В рамките на проекта в партньорските страни бяха обучени 55 ментори – така наречените Job-Developer (кариерни консултанти), които подпомогнаха 70 младежи от България, Унгария, Гърция, Испания и Литва да разработят собствени бизнес идеи под формата на услуги и продукти в зависимост от потенциалите за развитие в съответните страни. Така се родиха идеи за над 100 нови услуги. Доколко тези услуги са подходящи, учените тестваха въз основа на 20 примера в област Габрово, България. Най-предпочитаните услуги бяха в областта на електро услугите, билколечението и помощ в градината. „За всеки млад човек в хода на работата бе изработен дългосрочен индивидуален план за развитие“, споделя д-р Мартин Крьол – ръководител на проекта.
 
6Програма за сертифициране на кариерни консултанти (Job-Developer)
По време на консултирането кариерните консултанти (Job-Developer) използваха три инструмента: диагностика на талантите, с която бяха открити индивидуалните силни страни на търсещите работа; радар на заетостта, чрез който се анализираха потенциалите на местните възможности за заетост и изслушване от експерти, което свърза търсещите работа с успешни специалисти, които разполагат с мрежа от контакти в съответния бранш. В крайна сметка основната цел е младежите да получат възможност за разработване на индивидуален план за развитие с експерти, притежаващи богат практически опит. Тези концепции са разработени от организацията „Minipre-neuere“ (Фондация SHS от Саарбрюкен).  Партньорите ги приспособиха към страните-участнички и направиха оценка на приложимостта им.
От проекта произтече програма за сертифициране на английски и немски език, която се състои от пет модула за самообучение. Обучените кариерни консултанти (Job Developer) имат право да организират и провеждат диагностика на талантите, радар на заетостта и изслушване от експерти.

Изследване на приложимостта дава оценка на трите инструмента
66Въз основа на изследването на приложимостта беше доказано, че с диагностиката на талантите е възможно да се открият индивидуалните силни страни на младежите. Освен това инструментът стимулира самочувствието на търсещите работа и е изходна точка за кариерно консултиране. Въпреки това кариерните консултанти констатираха, че е предизвикателство въз основа на тестове да се идентифицират компетентностите на младежите, които все още подлежат на развитие. Проблем са високите разходи за набавянето на лицензи за компютърно поддържаните тестове и твърде многото концепции за стимулиране на талантите, които не могат да се съгласуват.
 Участниците в изследването възприемат радара на заетостта като структуриран и креативен метод, за да се разкрие развитието на пазара и потенциалът за заетост в съответния регион. В рамките на тази мярка младежите представят своите бизнес концепции пред другите участници и експертите и изразяват опасения във връзка с кражбата на идеи. Поради големия обем от данни обобщаването на резултатите от интервютата за анализ на пазара се оказва голямо предизвикателство.
Участниците виждат предимството от изслушването от експерти преди всичко в директния контакт с експертите, които вдъхновяват младежите, мотивират ги и подтикват за обсъждане на професионалното им развитие. „Този елемент помага да се затвори „пропастта“ между образователната система и изискванията на пазара на труда“, прави заключение д-р Мартин Крьол. Проблемите възникнаха в практическото прилагане, защото експертите са много ангажирани или защото не комуникираха с търсещите работа на партньорски начала.

Конференция в Бохум
Въпреки липсата на квалифицирана работна ръка проблемът с младежката безработица в абсолютни числа, както и проблемът с трайно безработните са предизвикателство в Германия и останалите европейски страни.

Участниците в конференцията през юни, които са експерти в областта на науката, икономиката и социалното дело, обмениха опит по три основни въпроса: Как предимствата на концепцията за кариерен консултант (Job Developer) могат да бъдат използвани устойчиво? Как могат да се преодолеят констатираните съпротиви? Къде концепцията Job Developer и други инициативи могат да имат пресечни точки, възможностите  за коопериране и използване на придобития опит за борба с безработицата?

Участниците в проекта представиха резултати от съответните страни-членки от ЕС.  С
лед конференцията партньорите по проекта посетиха учебната фабрика на Рурския университет. Тя е оборудвана с най-модерна техника, вкл. роботи от най-ново поколение. Студентите и представители на предприятията в региона могат не само на практика да се обучават да  работят на машините, но и да се включат в управлението и оптимизацията на целия производствен процес. Фабриката произвежда крайни продукти за пазара.

Източник: ГТПП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside