Начало arrow Новини arrow В Габрово се проведе конференция “Диалог с бизнеса”  
В Габрово се проведе конференция “Диалог с бизнеса” Печат
19 октомври 2017
6Габрово трябва да се гордее, защото е иновативното, технологично сърце на България!

Около този водещ мотив се обединиха участниците в конференцията „Диалог с бизнеса“ , с която на 19.10.2017 г. в Габрово започна Седмицата на предприемачеството.

Във фоайето на библиотеката на габровския Технически университет се събраха представители на местните фирми, академичните среди, неправителствения сектор, браншовите организации, ръководния състав на Областната администрация и на Община Габрово, студенти и граждани. Специално участие взеха кметът Таня Христова, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, основателят на „Тракия икономическа зона“ инж. Пламен Панчев и председателят на управителния съвет на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ Мартин Дановски.
Според модератора на форума Георги Стоев, който е председател на икономическата зона „Тракия ТЕХ“, Габрово е най-индустриалната област в България. „49% от заетите работят в преработващата промишленост, а в областта са най-високите заплати, което е следствие от високата производителност. Предприятията тук са по-малко зависими от количеството на човешкия труд, за сметка на по-голямата зависимост от таланта на хората. В това отношение Габрово изпреварва почти всички други български региони.“, коментира Георги Стоев.
Основните теми на бизнес конференцията, която се проведе в рамките на проект ESSPO, бяха обединени в три панела: „Предизвикателствата на технологичната трансформация“, „Бизнес и иновации“, „Кадри и заетост“.
Сред участниците се включиха евродепутатът Андрей Новаков, изпълнителният директор на Европейската асоциация на агенциите за икономическо развитие – EURADA Естебан Пелайо, Нида Камил Озболат от Съвместния изследователски център в Севиля, зам.-председателят на Българската академия на науките чл.-кор. Костадин Ганев, управителят на „Джоб Тайгър“ Светлозар Петров и други.

Източник: Община Габрово
66
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside