Начало arrow Новини arrow Семинар „Планът за инвестиции на ЕС - възможности за финансиране на МСП“  
Семинар „Планът за инвестиции на ЕС - възможности за финансиране на МСП“ Печат
30 юни 2017
На 22 юни Европейският информационен център „Европа директно“ Габрово при Габровската търговско-промишлена палата проведе семинар, предназначен за бизнеса от региона.

Целта беше да запознаем представителите на бизнеса и широката общественост какви са мерките в ЕС за повишаване на инвестициите и ускорен растеж, банковите инструменти, които са разработени за подпомагане на малките и средни предприятия в рамките на Плана за инвестиции в Европа, т. нар. План Юнкер. В първата част лекторът Евгений Кънев представи макроикономическите условия в света и влиянието им в Европа и България, новите тенденции и предизвикателства пред бизнеса, какви са прогнозите за евро фондовете през следващия програмен период, принципите на публично-частното партньорство. Във втората част една от водещите банки представи продуктите, които има по Плана Юнкер. В семинара участва и Зам. областният управител Росен Цветков.

7План за инвестиции на ЕС
През 2015 г. ЕС стартира безпрецедентна инвестиционна инициатива, за да подпомогне растежа, да увеличи работните места и да съживи стратегическите инвестиции в ключови сектори в Европа. Инвестиционният план за Европа цели да отключи обществени и частни инвестиции в размер от най-малко 315 милиарда евро до 2018 г., подобрявайки достъпа до рисково финансиране за компании от всякакви мащаби.
Планът за инвестиции за Европа е колективно и координирано усилие на европейско равнище за насърчаване на инвестициите в реалната икономика със следните цели:
- насърчаване на създаването на работни места и икономически растеж;
- удовлетворяване на дългосрочните потребности на икономиката и увеличаване на конкурентоспособността;
- укрепване на производствения капацитет и инфраструктурата на EC;
- подобряване на инвестиционната среда.

Планът за инвестиции има три основни стълба:
Стълб 1: Мобилизиране на средства за инвестиции
Стълб 2: Подкрепа за инвестициите в реалната икономика
Стълб 3: Създаване на благоприятна за инвестициите среда
До май 2017 г. одобрените средства за финансирате в България в рамките на Плана Юнкер са 206,9 милиона евро. Очаква се те да мобилизират около 1,124 милиарда евро за инвестиции.

Повече информация

Източник: Европа директно Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside