Начало arrow Текущи покани arrow Набират се младежи за обучение в Германия  
Набират се младежи за обучение в Германия Печат
25 август 2014

4
Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика обяви, че за трета поредна година ще започне набирането на кандидати за участие в програмата
“The Job of my Life” (MobiPro-EU).  Тя има за цел да подпомогне, включително и финансово,  общо 2 000 младежи от ЕС, които искат за започнат дуално професионално обучение в Германия.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че изискванията към младежите, които ще започнат обучението си през 2015 г., се различават от тези през предходните две години.
Сега кандидатите трябва:
 
- да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за включване в програмата в началото на 2015 г. трябва да не сте навършили 28 години);
- да имат българско гражданство;
- да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен;
- да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия.

Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място. 

Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на три годишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят. 
Подкрепата, на която могат да разчитат кандидатите от страна на работодателите и германската държава, е за следните разходи:
- курс по немски език в страната по произход до достигане на ниво В1;
- пътуване до Германия за започване на практика;
- пътуване до Германия за започване на същинското обучение;
- курс по немски език в Германия по време на практиката и/или същинското обучение;
- едно пътуване годишно до България по време на учебната година;
- заплата от страна на работодателя;
- допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда, до достигане на доход от 818 EUR/месец.
Всеки обучаем получава по време на практиката и същинското обучение заплата от работодателя си, която за практиката не може да е по-малка от 200 EUR, а за обучението се определя по тарифни договори за съответния бранш и провинция. За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец.

Пример: Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.

Обучаващите се по програмата младежи са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия – здравно, пенсионно и за безработица.
Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани в края на 2014 г. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.
Примерни професии, по които се очаква да има места за обучение:
- хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач, специалист в ресторанти за бързо хранене);
хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);
- строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );
- технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).
- други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

Кандидатите за участие в програмата „The Job of my Life” за 2015 г. могат да изпращат автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език в Агенция по заетостта на електронната поща:
  Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

 Необходимо е кандидатите да посочват в имейлите си предпочитаната от тях сфера или професия. 

Източник: Агенция по заетостта

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside