Начало  
Изкуственият интелект в помощ на образованието
18 юли 2023
2На 4 и 5 юли в Габрово се проведе семинар, в който участниците се запознаха с целите на проект CAREER INTELIGENCE и разгледаха различни аспекти от работата на изкуствения интелект и въвеждането на дигитализацията в професионалното обучение.

Участниците бяха приветствани от Областния управител Кристина Сидорова и Началника на РУО Габрово Георги Маринов.

6-1Проектът CAREER INTELIGENCE се основава на резултатите от предишен проект на ЕС Career 4.0., в който е разработена платформа за обучение на седем езика, която насърчава предприемаческото мислене и действие сред младите хора, както и техните цифрови умения.

Сега платформата се надгражда с изкуствен интелект, което ще помогне на младежите да подобрят плана си за личностно развитие, както и за значително увеличаване на броя на тези, които могат сами да използват платформата за обучение.

B тестовата версия на платформата с изкуствен интелект има виртуален учебен асистент - симпатично роботче, наречено галено Боти.
Засега Боти знае много малко, опитва се да помага на обучаемите за правилна работа с платформата, която е доста комплексна и предлага множество функции. Трябва му още много учене, за да може да разбира и да си общува правилно на български език.

В тестването на възможностите му активно се включиха ученици от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ Севлиево. Те имаха нелеката задача не само да определят колко добре Боти помага при работа с платформата, но и да решат какъв да е стилът му на общуване с младите хора – дали да е забавен, с чувство за хумор, приятелски настроен или строг и наставляващ (все едно говори дядо ми, както се изрази един от младежите).
Учениците предложиха как да звучи Боти в един конкретен диалог и видяха, че задачата не е никак лека. Въпреки това, част от тях изразиха желание да продължат и в следващата една година да помагат в „обучението“ и „израстването“ на Боти.
Съдействие и разяснения при изпълнение на задачите оказаха консултанти и ментори от Центъра за кариерно развитие в Габрово.

Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по проекта,  водеща организация на който е Институтът за трудово-правни науки към Рурския университет в Бохум, Германия. Участват още Търговско-промиш-лени палати, университети и фирми от Унгария, Гърция, Финландия. Проектът е финансиран по програма Еразъм+ на Европейската комисия

Източник: ГТПП/ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
6-36-4
 
Заключителна конференция по проект Digital Coach
18 юли 2023
5-1Каква е ролята на дигиталния треньор в процеса на цифрова трансформация на предприятията? Как учебните фабрики към университетите могат да съдействат на този процес? – това бяха само част от темите, които се обсъждаха на заключителната конференция в Бохум, Германия на 15 и 16 юни.

Проф. Мартин Крьол от Института за трудовоправни науки към Рурския университет в Бохум, който е и ръководител на проекта, представи постигнатите резултати до момента, направи анализ 5на пилотното прилагане на метода ADAPTION в пилотните предприятия. В дискусията бяха обсъдени и възможностите за сертифициране на обучителната програма за дигитални треньори, както и мястото им във фирмите.
В конференцията се включиха и представители на академичните среди, които представиха изключително интересни теми, свързани както с дигиталната трансформация на икономиката и обществото като цяло, така и с бързото навлизане на изкуствения интелект.
Интересен беше и погледът към трансформацията на работното място поради навлизането на изкуствения интелект от социална гледна точка, представен от Д-р Тобиас Кампф от Института за изследване на социалните науки в Мюнхен.
Проф. д-р Киезе от Рурския университет ни запозна със структурните промени в Рурската област и превръщането йот въглищния регион на Германия в област, поела по пътя на икономиката на знанието. Университетът в Бохум се включва активно в подпомагане на тази трансформация чрез изграждане на Център за инженеринг на интелигентни системи за обслужване на продукти (ZESS), в сградата на който се проведе конференцията. Проф. д-р Бернд Куленкьотер, ръководител на центъра, представи дейностите, които се предвижда да се извършват там. 54Заложено е на комплексността на изследователската работа, като съществено внимание се обръща и на социалното отражение на нововъведенията. На мястото на бивша фабрика на Ауди тече усилена строителна дейност и в близко бъдеще регионът наистина ще се превърне в един голям научен и технологичен комплекс, свързан с университета. В непосредствена близост е и учебната фабрика на Рурския университет, която партньорите по проекта посетиха на втория ден. В рамките на 2 години фабриката значително е разширила и обогатила дейността си. В нея получават практическо обучение не само студенти, но и представители на МСП.
Габровската търговско-промишлена палата – партньор по проекта, беше представена от двама членове на екипа.

Източник: ГТПП/ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово

 

 
„Традициите срещат бъдещето“ в село Орешак
16 юни 2023
edПаркът на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак на 7 юни 2023 г. стана домакин на празник под надслов: „Традициите срещат бъдещето“.

6-1Повече от 140 ученици от 6 училища на община Троян, почерпиха от опита на майстори, запознаха се с техниката на изработване на грънчарски изделия. Създадоха свои творения на грънчарското колело, рисуваха на стъкло, пирографираха, научиха за португалското керамично изкуство - Азулежу.
Директорът на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, г-н Илиев, представи възможностите за създаване на млади творци в областта на традиционното изкуството.
Ателиетата се ръководиха от:
- Румен Георгиев – майстор-керамик, носител на първа награда от тазгодишното издание на изложбата със състезателен характер „Троянски майстор 2023”.
- Мила Воденичарова – ІІ награда „Троянски майстор 2023”, преподавател в НУПИ „Проф.Венко Колев”; 6-2
- Веска Колева – троянската гордост в дърворезбарството.
- Емилия Емилева – художник-керамик, представи португалското керамично изкуство –Азулежу;
- Неда Личева – стъклопис. На 23.06.23 г. ще открие изложба в НИХЗИ.
- Анета Ганчева - пирография.
Целта на събитието бе да привлечем млади хора към каузата за съхраняване и развитие на традиционните занаяти, като част от българското и европейско културно наследство, да запазим автентичните похвати и техники на старите майстори. Учениците с огромен интерес се учеха от майсторите, много от тях си тръгнаха с изработени от тях предмети – пирографирана лъжичка, кутия с дърворезба, стъклопис...
Празникът беше организиран от Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Европейски център Европа директно Габрово при ГТПП, Община Троян и РСО „Централна Стара планина“ и е посветен на Европейската година на уменията.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
6-3 6-4
 
 
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 9 - 12 от 124
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside