Начало  
„Зелено ориентиране“ в Трявна
29 август 2022
5В рамките на фестивала FUN Навън в Трявна се проведе състезателна игра „Зелено ориентиране“.

Нямаше ограничение за възрастта на участниците в отборите, които можеха да са максимум по 5 човека. В състезанието се включиха 8 отбора, най-вече от деца и младежи, но имаше и 2 отбора, съставени от семейства-гости на Трявна.
5-1Участниците трябваше да посетят 8 зелени точки, разположени в целия град. На всяка точка ги очакваше един доброволец, който следеше за изпълнението на поредното предизвикателство, свързано с опазване на природата и биоразнообразието в региона: да напишат имената на птиците, които са на картинките, да определят различните видове отпадъци къде се събират, да посочат основните замърсители на въздуха и т.н.
Част от участниците показаха завидни знания. Бързината също имаше значение, защото на някои от точките материалите бяха в ограничено количество и последните трябваше да положат допълнителни усилия, за да си ги набавят.
По маршрута участниците заснемаха и забележителности на Трявна, които също бяха оценени.
Победител стана отборът на „Гъбките“, но всички участници обогатиха знанията си за опазването на природата и биоразнообразието в Трявна.
Наградите на победителите също бяха с еко насоченост – опаковки за многократна употреба за закуските в училище, материали, свързани с кампанията „Лято без сламки“ и много други.
Продължава...
 
Лагер „Предприемачът като откривател“ в Боженци
27 юли 2022
5В село Боженци лагерът „Предприемачът като откривател“ събра заедно младежи на Габровска и Ловешка област, Казанлък и Бургас в едно незабравимо приключение, в което с интересни интерактивни методи на обучение, те научиха основните икономически принципи, потопиха се в света на икономиката и се запознаха с ролята на предприемача.

В рамките на 5 дни участниците развиваха креативно мислене, разрешаваха казуси, участваха в игровизирани занимания, изпълняваха самостоятелно задачи и предизвикателства, работиха в екип.
7Те станаха по-уверени в собствените си сили, срещнаха се с успешни хора от бизнеса. Младежите имаха упражнение сред природата – Биомимикрия, както и специално организирана кино вечер.

С любезното съдействие на Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ посетиха музейните обекти и къщата на Миню Попа – търговец на восък, вълна и ножарски стоки, лихвар, известен със своята пестеливост, но и с щедрото си дарителство, един от основните герои на габровските шеги. Посещението беше напълно в темата, която трябваше да обсъждат - видовете разходи, видовете печалби и функциите на печалбите и загубите.
В края на лагера участниците получиха и сертификат за преминатото обучение, което се води от ментори с богат опит и мотивация от Фондация „Бауерзакс“. Гост на събитието беше и икономистът Георги Стоев.

Продължава...
 
Международна конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кад
27 юли 2022
6Кадрите са основният капитал за развитието на успешна икономика! Около тази теза се обединиха участниците в международната конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“, която се проведе в Тракия икономическа зона.

Форумът беше организиран по проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“ (allCUTE), финансиран по програма ЕРАЗЪМ+. В проекта си партнират 4 университета, предлагащи инженерно обучение (Технически университет – Габрово, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), четири търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и Клъстер „Тракия икономическа зона“.

6-1В рамките на проекта бяха разработени кратки курсове за допълнителна квалификация (в рамките на 6-7 дни обучение) на заетите във фирмите техници и инженери от сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“. Учебният план се състои от 14 курса - 6 за инженери и 8 за техници и се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 фирми в 4-те страни.

В работата на конференцията взеха участие и Зам. министъра на образованието и науката Мариета Георгиева, Желез Енев от Министерството на икономиката, Зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов, представители на фирми и местната власт в Пловдив, както и партньорите по проекта от България, Гърция, Полша, Сърбия.
Цветелина Петрова, преподавател в ТУ-Габрово, който е координатор на проекта, разясни как се работи с онлайн платформата www.allcute.eu, на която са качени курсовете. Тя изтъкна, че създадените образователни ресурси са въз основа на транснационално сътрудничество и обединяват знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 9 - 12 от 107
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside