Начало  
Дни на креативното мислене
25 април 2023
5-2Дни на креативното мислене се проведоха на 20 и 21 април 2023 г. в Габрово. Събитието беше посветено на Европейската година на уменията.

3D принтер, роботи, електронни схеми, създаване на компютърни игри - това бяха основните места, където участниците - ученици от 6 и 7 клас, можеха да видят много нови, забавни и интересни неща в СТЕМ центъра на ПТГ "Д-р Никола Василиади" Габрово. 5-1

На тяхно разположение бяха членове на различните клубове от гимназията, които увлекателно разказваха как, докато се забавляват, навлизат в дебрите на науката и техниката.

В края на визитата си почти всеки участник си тръгна с подарък - паяк, пъзел, футболна топка и много други видове предмети, след като е видял на практика как се изработват от 3D принтера.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
455
 
Семинар за биологично отглеждане на зеленчуци
25 април 2023
4Стратегията „От фермата до трапезата“ като част от Европейския зелен пакт и Инициативите на ЕК, свързани с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, предвижда увеличаване на площите за биологично земеделие, намаляване на употребата на пестициди и торове наполовина и други мерки за намаляване на замърсяването на почвите и производство на здравословни храни.

На 11 април в Габрово се проведе семинар за дребни и средни земеделски производители от региона, посветен на биологичното отглеждане на зеленчуци и, по-специално, домати и краставици.
4-2

Участниците се запознаха с изискванията в сферата на биологичното производство на растителна продукция, както и с разликата в изискванията при отглеждане на домати и краставици по методите на биологичното производство в сравнение с конвенционалното такова, получиха ценни практически съвети от лектора ас. д-р Йордан Йорданов, катедра „Растениевъдство“ – „Биологично земеделие“ към Аграрен университет Пловдив. Самият той се занимава с биологично земеделие в Аграрния университет в Пловдив.

Част от тези, които вече отглеждат зеленчуци по този начин, споделиха пречките от административен характер, които стоят пред тях, и проблемите, които имат с някои от сертифициращите фирми в България.

Организатори на събитието са ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово, НССЗ офис Габрово и Аграрен университет Пловдив.

Презентации

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 
Заключителен семинар по проект Digital Coach
25 април 2023
3Двудневният заключителен семинар по проект „Digital coach” на 4 и 5 април в Габровската търговско-промишлена палата се състоя в хибриден формат, което даде възможност да се включат и участници от страната – представители на други регионални палати, Европа директно центрове, както и на БТПП.

Областният управител Кристина Сидорова откри форума с думите: „Събитието засяга теми, които са актуални и вълнуват бизнес средите. Лекторите от Германия и Унгария ще предадат на местните предприятия и организации своя опит. Убедена съм, че добрите практики ще бъдат приложени и в нашата област. Пожелавам успех и вярвам, че съвместните усилия на бизнеса и образователните структури ще доведат до желаното развитие в региона.“

В семинара бяха включени анализи, оценки и резултати от проекта.

Проектът „Digital coach” е финансиран по програма Еразъм+, като в него участват 4 страни от ЕС – България, Германия, Унгария и Гърция. У нас дейностите се реализират от  Габровската търговско-промишлена палата и Техническия университет. Той бе представен от Кристина Бурова- Кеслер и проф. Мартин Крьол от Рурския университет в Бохум, Германия. Кристина Кеслер поясни, че моделът е създаден от индустрията за индустрията, като в проекта се експериментира с приложението му в други сфери.

Основната цел на „Digital coach” е да представи система за оценка на процесите по дигитализация и цифровизация в малките и средните предприятия и да подпомогне за осъвременяването на бизнесите с помощта на т.нар. дигитални треньори и „фабрики за обучение“. В рамките на проекта са създадени 10 модула за самообучение на дигитални треньори. Те могат да бъдат външни експерти или вътрешни – част от екипа на съответната компания, която иска да трансформира процесите си на работа. В България до момента са обучени 18 дигитални треньори от двете целеви групи – представители на компании, в които текат пилотните внедрявания, и на ТУ в Габрово.

Първият етап от цифровата трансформация е свързан с оценка на степента на дигитализация и цифровизация на процесите в предприятието. Тя се извършва с помощта на модела за зрялост „Adaption“, в който процесите се оценяват по 48 показателя с до осем различни стойности. После се отбелязва степента, до която бизнесът иска да достигне. Следва етапът на набелязване на конкретни мерки и действия.

Важна роля в проекта имат и „фабриките за обучение“, които дават възможност за експериментално и проблемно ориентирано обучение. Основната роля на дигиталния треньор е да осъществи връзката между предприятията и фабриките за обучение, където да организира проекти за служителите на предприятията, демонстрации и тестове на нови технологии и др.

След семинара представителите на водещата организация – Институтът за трудово-правни науки към Рурския университет в Бохум, и ръководителят на учебната фабрика към университета се срещнаха с ръководството на Техническия университет в Габрово и се договориха за сътрудничество при изграждане на учебна фабрика в ТУ Габрово, както и по други иновационни проекти.

Презентации от семинара и съдържанието на учебните модули .

Източник: ГТПП/ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 9 - 12 от 118
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside