Начало  
„Традициите срещат бъдещето“ в село Орешак
16 юни 2023
edПаркът на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак на 7 юни 2023 г. стана домакин на празник под надслов: „Традициите срещат бъдещето“.

6-1Повече от 140 ученици от 6 училища на община Троян, почерпиха от опита на майстори, запознаха се с техниката на изработване на грънчарски изделия. Създадоха свои творения на грънчарското колело, рисуваха на стъкло, пирографираха, научиха за португалското керамично изкуство - Азулежу.
Директорът на Националното училище за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“, г-н Илиев, представи възможностите за създаване на млади творци в областта на традиционното изкуството.
Ателиетата се ръководиха от:
- Румен Георгиев – майстор-керамик, носител на първа награда от тазгодишното издание на изложбата със състезателен характер „Троянски майстор 2023”.
- Мила Воденичарова – ІІ награда „Троянски майстор 2023”, преподавател в НУПИ „Проф.Венко Колев”; 6-2
- Веска Колева – троянската гордост в дърворезбарството.
- Емилия Емилева – художник-керамик, представи португалското керамично изкуство –Азулежу;
- Неда Личева – стъклопис. На 23.06.23 г. ще открие изложба в НИХЗИ.
- Анета Ганчева - пирография.
Целта на събитието бе да привлечем млади хора към каузата за съхраняване и развитие на традиционните занаяти, като част от българското и европейско културно наследство, да запазим автентичните похвати и техники на старите майстори. Учениците с огромен интерес се учеха от майсторите, много от тях си тръгнаха с изработени от тях предмети – пирографирана лъжичка, кутия с дърворезба, стъклопис...
Празникът беше организиран от Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, Европейски център Европа директно Габрово при ГТПП, Община Троян и РСО „Централна Стара планина“ и е посветен на Европейската година на уменията.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
6-3 6-4
 
 
 
Въглеродна неутралност и повишена енергийна ефективност на МСП
16 юни 2023
7-1Представители на фирми и обществеността в Габровска област имаха възможност да се запознаят с предвидените дейности по проекта „Въглеродна неутралност и повишена енергийна ефективност на МСП в Габрово и Габровска област“ на информационна среща и пресконференция на 6 юни 2023 г.

Проектът се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, в рамките на програма “ Развитие на бизнеса, иновации и МСП в България.
Към участниците в срещата с писмено приветствие се обърна Областният управител на област Габрово г-жа Кристина Сидорова и пожела успех на проекта, защото опазването на околната среда е наша обща цел и мисия.

На тема "Въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност на МСП в Габрово и Габровска област“ говори Невена Пеева-Тодорова, експерт в Prios Kompetense AS Норвегия (партньор по проекта).
Тя представи и основните дейности, които предстоят: 7-2
- Разработване на инструмент за самооценка и анализ на текущото им състояние;
- Създаване на Обучителна програма. Ще бъдат обучени представители на поне 30 фирми от региона.
- Пакет консултантски услуги;
Онлайн платформа на сайта на ГТПП.
Предвижда се и запознаване с опита на норвежките предприятия, онлайн срещи и срещи на място при тях.
За плана за интегрирано развитие на Община Габрово през настоящия програмен период и какво предвижда той за климатичната неутралност информира Мария Радойчева, гл. експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ на община Габрово. 
Как да постигнем въглеродна неутралност и повишена енергийна производителност, опит и
възможни решения - това сподели доц. инж. Пламен Цанков, зам. ректор на ТУ Габрово, експерт в областта на енергийната ефективност и ВЕИ. 
Срещата завърши с дискусия и  отговори на въпроси на участниците.

Източник:
ГТПП/ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
7-3  7-4
 
Кампания: „Аз мога да..., аз харесвам...“
27 май 2023
52В месеците април и май 2023 г. „ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово заедно с психолози и кариерни консултанти от ЦПЛР „Кариерно ориентиране Габрово“ проведоха серия от групови дейности с ученици от шести и седми клас от училища от област Габрово като част от кампанията „Аз мога да..., аз харесвам....“, посветена на Европейската година на уменията.

7-1Дейностите бяха насочени към формиране на преносими умения, основополагащи за личностното и кариерното развитие на младата личност, които са все по-търсени и от работодателите. Кариерните консултанти обсъдиха с учениците на какво следва да обърнат внимание при избора на бъдеща професия - реализация, условия на труд, възможност за развитие, икономически фактори и др.
С различни методи - дискусии по тематични филми, работа по казуси, ролеви игри и други у учениците бяха развивани умения за комуникация, за планиране и управление на задачите и свободното време, умения за вземане на решение и др. Те на практика им показаха какво означават тези умения. След всяка игра участниците заедно обсъждаха резултатите.

Една от групите седмокласници посети „Мехатроника АД Габрово, запозна се с производствения процес, очакванията на работодателите към работниците и служителите и притежаваните от тях професионални и личностни умения.

В проведените 11 срещи се включиха 161 ученици от три общини на Габровска област и 7 училища - ОУ "Христо Ботев" Габрово, ОУ "Неофит Рилски" Габрово, ОУ „Иван Вазов“ Габрово, ОУ "Св. Солунски братя" с. Крамолин, ОУ "Проф. П. Н. Райков" гр. Трявна, ОУ "Христо Ботев" с. Добромирка, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. П. Славейков.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 7-17-1
 
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 5 - 8 от 118
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside