Начало  
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата
09 май 2020
1На 9 май се навършват  75 години от края на Втората световна война и 70 години от декларацията на Робер Шуман.

Европа и светът посрещат тези годишнини днес в необичайни условия - пандемия, карантина, забрана за събиране на хора, невъзможност да се организират големи шествия и чествания. Но можем да възприемем епидемията и като възможност да си спомним за ужаса на войната, отнесла над 60 милиона човешки живота между 1939 и 1945 г., за стъпките, които  европейските държави много скоро след края й предприемат, за да не ставаме свидетели повече на това.

Твърдо решени да избегнат друга подобна война, европейските правителства стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната между исторически съперници като Франция и Германия, "не само немислимо, но и практически невъзможно", по думите на Декларацията на Шуман.

На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася „Декларацията на Шуман“. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), която предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.

2"Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност.", се посочва в Декларацията на Шуман.

Пълния текст на декларацията  може да намерите тук: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day/schuman-declaration_bg

Кадри от представянето и подписването й може да видите тук: https://twitter.com/i/status/1259000144881684480

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава денят символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

Продължава...
 
Среща с младежи за бъдещите европейски проекти в Трявна
20 февруари 2020
88-1Заместник кметът на община Трявна Марин Маринов се срещна с ученици от Средното училище „Петко Рачев Славейков“. Те бяха участници в поредицата от събития на тема „Европа в моя град: промяната в Габрово, Севлиево, Трявна“, започнали през есента на 2019 година като съвместна инициатива на Европейски информационен център „Европа директно“, Областен информационен център - Габрово и Регионално сдружение на общини „Централна Стара планина“.

Маринела Събева – управител на ОИЦ Габрово, представи етапите на инициативата „Европа в моя град: промяната в Трявна“ и случилото се до момента: изложба с най-добрите проекти на общините Габрово, Севлиево и Трявна; състезание „Селфи с Европа“ и дискусия за обекти, които да бъдат изградени с европейски средства през следващия програмен период. Като един своеобразен младежки общински съвет (срещата беше в залата на Общински съвет Трявна) участниците представиха на зам. кмета своите идеи и предложения за бъдещето на Трявна.
Те получиха информация за хода на изпълнението на част от тях, идеите на общинска администрация за бъдещи проекти и включването на младите хора в общественото им обсъждане, както и в различни доброволчески инициативи.

Продължава...
 
Информационни срещи в Габрово и Севлиево за стартираща схема за дигитализация на МСП
22 януари 2020
8-18-28-3Информационни срещи с участието на представители на малкия и среден бизнес проведоха на 16 и 17.01.2020 г. съвместно Габровската търговско-промишлена палата и Областен информационен център – Габрово, в градовете Габрово и Севлиево.

Събитията бяха посветени на проект "Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии (ИКТ услуги) на микро, малки и средни предприятия (МСП)" по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) .
Представеният проект е пилотен за Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) с цел насърчаване използването на нови, базирани на ИКТ бизнес модели и стимулиране дигитализацията на МСП, което да допринесе за развитието на бизнеса.

Ресурсът на процедурата е 450 бр. ваучери, от които бизнесът в страната ще може да се възползва от два типа услуги. За създаването на адаптивен уеб сайт, електронен магазин или мобилно приложение са предвидени 90 броя ваучери на стойност 5 000 лв. без ДДС. По-голямата част ваучери - 360 бр. ще бъдат предоставени за услуги за дигитален маркетинг и за осигуряване на информационна и кибер сигурност. Те ще бъдат на стойност 20 000 лв. без ДДС. Класирането на фирмите ще е по реда на постъпване на заявленията.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 40 от 100
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside