Начало  
Определени са победителите в състезанието „Живот срещу пластмаса – 1:0“
24 декември 2021
9Екологично състезание „Живот срещу пластмаса – 1:0“ се проведе в рамките на кампания „Всички заедно за природата“.

Организатори са Европейски център „Европа директно“ Габрово, Община Ловеч и Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“.

През есента на 2021 г. в училищата на гр. Ловеч се проведе кампанията „ВСИЧКИ ЗАЕДНО ЗА ПРИРОДАТА“. Тя имаше за цел да запознае учениците с новата система за събиране на отпадаците в общината, да повиши знанията им за разделно събиране на отпадъците.
Състезанието „Живот срещу пластмаса – 1:0“ даде възможност да покажем, че светът може да съществува и без пластмаса. Състезанието включваше разработване на идейни проекти за намаляване на еднократната употребата на пластмаси в домакинствата.
Състезаваха се отбори от 5 човека - ученици от 5-7 клас от училищата в Община Ловеч. Всеки отбор е с участници от едно училище и има определен ръководител.
В началните етапи регистрираните отбори трябваше да разработят идеен проект и да представят резюме. Нямаше ограничение в начина на представяне, но отборите трябваше да отговорят на два важни въпроса:
1. Употребата на кой вид пластмаси целим да намалим (отговор на въпроса „какво“);
2. По какъв начин да стане това (отговор на въпроса „как“).
9В последния етап всеки отбор, в срок до 20 декември 2021 г., трябваше да представи в рамките на 3 минути своята идея по атрактивен начин под формата на видео.
Оценката на проектите се извърши от жури, съставено от представители на организаторите, съгласно четири критерия:
- иновативност – макс. бр. точки 12;
- приложимост – макс. бр. точки 10;
- персонална ангажираност на отборите – макс. бр. точки 5;
- артистичност – макс. бр. точки  8;
Максималният брой точки, който можеше да получи един проект е 35.
Победител е проектът „Зелен дом“ на отбор ,,Ековойни‘‘ от ОУ „Христо Никифоров“. Екипът е в състав: Памела Митева - капитан,  Ванеса Вътева, Йоан Петков, Даная Христова и Теодор Стефанов. Ръководител: г-жа Полина Георгиева
Победителите ни предлагат прости правила, които да следваме в ежедневието си, а посланието им е вдъхновяващо.

Награждаването на трите най-добре представили се отбори се състоя в залата на Общински съвет в Ловеч на 22 декември. Наградите бяха осигурени от Европа директно - Габрово.

Източник: Европа директно - Габрово/ГТПП
 
Обучение за начални компютърни умения в Ловеч
24 декември 2021
7През декември 2021 г. в обучителната зала на Регионалната библиотека  „Проф. Беню Цонев” в гр. Ловеч се проведоха курсове за начални компютърни умения за безработни и заети лица от града.

Обучител беше д-р Антоанета Хинова от филиала на ТУ Габрово.
Програмата включваше теми за цифрово представяне на информацията, хардуерни компоненти на компютъра, операционни системи - предназначение, основни функции; работа с WINDOWS, основи на текстообработката – Microsoft Word, електронни таблици EXCEL, локални и глобални мрежи, електронна поща, навигация в Internet пространството.8

Обучението дава по-добри възможности на лицата за реализация на пазара на труда.
След попълването на тестове курсистите получиха сертификати и по-голяма увереност, че биха могли да се справят по-добре в епохата на цифровите технологии.

Обучението беше организирано от Европейски център ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата и РБ „Проф. Беню Цонев”.
Предвижда се през 2022 г. установеното сътрудничество да продължи с провеждането на нови курсове.

Източник: Европа директно - Габрово
Продължава...
 
Над 1000 деца се включиха в Седмицата на здравословното хранене и спорта
24 декември 2021
7„Денят на здравословното хранене и спорта“, който се провежда повече от 10 години, тази година постави рекорд по масовост. Поради епидемиологичната обстановка за втора година той се превръща в „Седмица на здравословното хранене и спорта“ и се проведе на място в училищата от област Габрово.
 
В инициативата се включиха 44 паралелки от 3 и 4 клас от 18 училища в областта. Децата трябваше да изпълнят 3 задачи.
Първата от тях беше изра7-1ботка на плакат за здравословното хранене. Всички са проявили много фантазия и креативност.
Втората задача беше комплексна. Участниците трябваше да решат каква салата да направят, да си направят сметката какво могат да купят от пазара, така че да им стигнат ограничените средства, с които разполагат, да я „приготвят“ и да я опишат в специален формуляр. Всички са се справили отлично. В много от класовете се е провело истинско състезание между отбори.
Спортната игра също трябваше да се проведе в клас. В нея участниците изпробваха точността си при стрелба с дартс. И там имаше победители и такива с по-малко точки.
В крайна сметка всички деца са победители, защото 10 дни те активно се запознаваха със здравословното хранене и имаха шанс да разнообразят заниманията си в часа по физическо възпитание и спорт.

Седмицата на здравословното хранене и спорта беше отчетена на онлайн събитие на 14 декември. Организаторите благодариха на всички участници и техните класни ръководители, които се ангажираха с провеждането на игрите. Всички участващи паралелки ще получат награди и лакомства за учениците от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.
Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието в Габрово и  РСО „Централна Стара планина“.

Снимки

Източник: Европа директно - Габрово
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 29 - 32 от 118
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside