Начало  
Студентска научна сесия в Габрово
13 ноември 2021
5-1Бъдещи инженери и икономисти от Техническия университет в Габрово, представиха на 15 октомври 2021 г. своите научни разработки в Студентската научна сесия 2021 г.

Студентите докладваха в три направления - „Електротехника и електроника“, „Машиностроене и уредостроене“ и „Стопански науки. Сесията се проведе хибридно – присъствено и онлайн. Темите на докладите бяха много интересни и с практическа насоченост.

Класираните на първите три места в отделните секции получиха грамоти и награди от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при ГТПП и Териториалната организация на НТС в Габрово.

5-2Първите три места в секция „Електротехника и електроника“ се заеха от: Юлиан Димитров Радев, специалност: „Компютърна техника и технологии“ с доклад на тема: „Система за контрол на достъпа чрез анализ на пръстови отпечатъци“. Студентът Светлозар Владков Косев от специалност: „Компютърни системи  и технологии“ се класира на второ място с разработката: „Изграждане и мигриране към локална сървърна инфраструктура с HPE и WINDOWS SERVER“. Третото място се зае от Александър Цветанов Дянков, студент от специалност: “Електроника“ с доклад на тема: „Измерване и обработка на информацията чрез приложен софтуер“.

Изключително интересни доклади бяха представени и в секция „Машиностроене и уредостроене“. Двама студенти от специалност „Компютърен дизайн в индустрията“ заеха първо място с доклад в съавторство на тема: „Дизайн на очила за смесена реалност“. Докладът „Проектиране на хидравличен редукционен клапан“, разработен от Панчо Николов Настев от катедра „Енергийна техника“, беше класиран на второ място. Трета награда за доклада на тема: „Експериментално изследване силата на триене в пневматичен безпрътов цилиндър“ получи инж. Дочо Светлозаров Димитров, студент от катедра „Енергийна техника“.
Продължава...
 
Пилотно обучение през платформата, създадена по проект Career 4.0
13 ноември 2021
6
Ученици от 8 клас на ПТГ "Д-р Никола Василиади" Габрово (специалност Приложно програмиране) проведоха пилотно обучение през създадената по проект Career 4.0 платформа .

Габровската търговско-промишлена палата е партньор за България по този проект. Водеща организация е Институтът за трудово-правни науки в Бохум, Германия.
Платформата е многоезична, организирана по иновативен начин, дава широки възможности, както за получаване на знания по предприемачество, така и за оценка на предприемаческия талант на участниците. Цялото обучение - и за работа с платформата, и за придобиване на определени знания и умения, се извърши онлайн. То ще помогне на участниците, както за усвояване на знанията по предприемачество - предмет, който изучават в момента, така и за по-добро познаване на приложните софтуерни решения, към разработването на които са се насочили.

Учениците бяха подпомагани от ментори – от Центъра за кариерно ориентиране в Габрово,  Пенка Пенева от ПТГ "Д-р Н. Василиади", Галина Михнева от ГТПП.  Самите те преди това преминаха през обучение за използване на платформата.

През 2022 г. се планира да се проведе летен лагер  ученици от гимназиите от Габровска и Ловешка област.

Източник: Европа директно - Габрово/ГТПП
 
Регионален форум "Индустрия 4.0 - възможности и предизвикателства" в Габрово
05 октомври 2021
1
Регионалният форум "Индустрия 4.0 - възможности и предизвикателства" представи възможностите, които има в Габровска област за МСП за развитие на високотехнологични производства и цифровизацията на индустрията.

Кметът на Община Габрово Таня Христова разказа за усилията на общината за развитие на високотехнологичните проидводства в града, за дейностите за подкрепа на бизнеса и идеите и проектите, по които трябва да работим заедно - Планът за развитие, индустриални зони. Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи дейностите на БТПП за насърчаване на иновациите. Пример за това е демонстрираната система за 3D сканиране и принтиране.

Представени бяха инициативите на Регионален иновоционен център "Амбициозно Габрово", на който Габровската търговско-промшлена палата,  Община Габрово и Техническият университет  са съучредители, иновативните възможности за професионална подготовка на кадри за посрещане на новите предизвикателства, които са създадени по проектите ALLCUTE и Career 4.0. По проект ALLCUTE се разработват модули и платформа за преквалификация на инженерните и технически кадри в областта на машиностроенето и мехатрониката по иновативни методи. Платформата по проект Career 4.0 ще даде възможност на младите хора да оценят своите възможности, да набележат цели за развитието си и да получат практическо обучение за развитие на собствена бизнес идея с помощта на ментори. И по двата проекта ГТПП е партньор. Демонстрирани бяха на място Система за наблюдение на показателите на околната среда и система за 3D сканиране и принтиране на детайли. Системата за наблюдение на показателите на въздуха вече е инсталирана в Габрово с помощта на Регионалния иновационен център и община Габрово. Системата за 3D сканиране и принтиране има разнообразни приложения и предизвика голям интерес. Участниците от страната имаха възможност да посетят и Технологичния парк към Техническия университет Габрово, където е създадена реална възможност за връзка на бизнеса и науката. Пример за това е системата за наблюдение на околната среда, разработването на която стана в лабораториите на парка.

Събитието се проведе хибридно.

Регионалният форум беше част от програмата за отбелязване на 30-годишнината на Габровската търговско-промишлена палата. Участваха и председателите на много Регионални търговско-промишлени палата от страната, както и Председателят на БТПП.

Снимки от Регионален форум: Индустрия 4.0 - тук

Снимки от 30 години ГТПП - тук
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 21 - 24 от 107
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside