Начало  
Лагер „Предприемачът като откривател“ в Боженци
27 юли 2022
5В село Боженци лагерът „Предприемачът като откривател“ събра заедно младежи на Габровска и Ловешка област, Казанлък и Бургас в едно незабравимо приключение, в което с интересни интерактивни методи на обучение, те научиха основните икономически принципи, потопиха се в света на икономиката и се запознаха с ролята на предприемача.

В рамките на 5 дни участниците развиваха креативно мислене, разрешаваха казуси, участваха в игровизирани занимания, изпълняваха самостоятелно задачи и предизвикателства, работиха в екип.
7Те станаха по-уверени в собствените си сили, срещнаха се с успешни хора от бизнеса. Младежите имаха упражнение сред природата – Биомимикрия, както и специално организирана кино вечер.

С любезното съдействие на Архитектурно-историческия резерват „Боженци“ посетиха музейните обекти и къщата на Миню Попа – търговец на восък, вълна и ножарски стоки, лихвар, известен със своята пестеливост, но и с щедрото си дарителство, един от основните герои на габровските шеги. Посещението беше напълно в темата, която трябваше да обсъждат - видовете разходи, видовете печалби и функциите на печалбите и загубите.
В края на лагера участниците получиха и сертификат за преминатото обучение, което се води от ментори с богат опит и мотивация от Фондация „Бауерзакс“. Гост на събитието беше и икономистът Георги Стоев.

Продължава...
 
Международна конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кад
27 юли 2022
6Кадрите са основният капитал за развитието на успешна икономика! Около тази теза се обединиха участниците в международната конференция „Предизвикателства пред индустрията във връзка с недостига на умения на кадрите“, която се проведе в Тракия икономическа зона.

Форумът беше организиран по проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“ (allCUTE), финансиран по програма ЕРАЗЪМ+. В проекта си партнират 4 университета, предлагащи инженерно обучение (Технически университет – Габрово, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis), четири търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и Клъстер „Тракия икономическа зона“.

6-1В рамките на проекта бяха разработени кратки курсове за допълнителна квалификация (в рамките на 6-7 дни обучение) на заетите във фирмите техници и инженери от сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“. Учебният план се състои от 14 курса - 6 за инженери и 8 за техници и се базира на резултатите от проучване, проведено сред 161 фирми в 4-те страни.

В работата на конференцията взеха участие и Зам. министъра на образованието и науката Мариета Георгиева, Желез Енев от Министерството на икономиката, Зам. кметът на Пловдив Стефан Стоянов, представители на фирми и местната власт в Пловдив, както и партньорите по проекта от България, Гърция, Полша, Сърбия.
Цветелина Петрова, преподавател в ТУ-Габрово, който е координатор на проекта, разясни как се работи с онлайн платформата www.allcute.eu, на която са качени курсовете. Тя изтъкна, че създадените образователни ресурси са въз основа на транснационално сътрудничество и обединяват знанията и уменията в секторите „Машиностроене“ и „Мехатроника“ на 4 държави.

Продължава...
 
Започна работата по създаване на Младежки парламент в Габрово
27 юли 2022
5Три дни повече от 40 младежи от всички габровски гимназии и ТУ Габрово работиха върху задачата да изградят основите за създаване на Младежки парламент в Габрово.
Те трябваше да си изяснят как искат да изглежда тази структура в Габрово, какви ще бъдат нейните приоритети, как ще се избират членовете ?, какви ще са правомощията им.

5-3Кметът на Габрово Таня Христова откри събитието и поздрави участниците - млади хора от 14 до 29 години, пожела им да печелят битките си със знания и умения, и изключително рядко да им се налага да казват „това няма да стане“.
„И се надявам, че с тези, които ще ви помагат, провокират и помиряват, ще построите най-важните опорни точки, които ще дадат възможност на младежкия парламент да участва активно в живота на Габрово.
“ каза още кметът на Габрово.

Младежите участваха в групови дискусии за възможностите и потенциала на младите хора. В търсенето на нови формати за ангажиране, те бяха напътствани от ментори, за да разработят сами модели за овластяването им, така че в знаковата Европейска година на младежта да бъде зададен пътя им към пълноценно включване в развитието и прогреса на нашето общество за по-добро бъдеще, което да бъде по-екологосъобразно, по-приобщаващо и цифрово.
Резултатите бяха представени пред представители на Община Габрово и Общински съвет - Габрово, Регионално управление на образованието, директори на училища и педагогически съветници, неправителствени организации.
Амбицията е първият младежки парламент в Габрово да бъде избран през септември.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 21 - 24 от 118
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside