Начало  
Регионален бизнес форум в Габрово
27 януари 2023
7-1Регионален бизнес форум събра хора от бизнеса, науката, местната и държавната власт, за да обсъдят новите възможности за финансиране и сътрудничество, да се запознаят с добри примери и иновативни решения и актуалните данни за регионалния икономически профил.

Програмата включваше представяне на икономическия профил на Габрово, изготвен от Института за пазарна икономика, мрежата Enterprise Europe Network, която работи в помощ на бизнеса и иновациите на европейско ниво, представяне на предстоящите да стартират програми по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми през 2023 г. Участниците бяха запознати и с възможностите на Технологичния парк към ТУ Габрово, както и с плановете да бъде създаден „Иновативен хълм“ в региона на университета. В края на програмата беше предвидено да се представят добри практики от част от фирмите в региона Унитраф АД Соколово, Блазер груп ЕООД, ЖУ ООД и Боряна Груп ЕООД.
6-1
В своето приветствие към участниците във форума кметът на Габрово Таня Христова каза: “Намираме се в много сложен и предизвикателен период, който в Европейския контекст е свързан с полагане на значително по-големи усилия за постигане на устойчивост чрез развитие на зелена икономика, осигуряване на подкрепа на бизнеса за повишаване на конкурентоспособността и засилване ролята на иновациите и умните решения“.
В рамките на форума беше представен и новосъздаденият Екип за сътрудничество в областта на иновациите - Gabrovo ICT, чиято цел е да подобри координацията и сътрудничеството между отделните участници в иновационната екосистема, като по този начин се изгради устойчиво партньорство за регионални иновации. С негова помощ ще се осигури експертна подкрепа и повишаване на капацитета, ще се увеличи синергията и ще се създаде по-висока добавена стойност към иновационната екосистема на общината и региона.
Събитието е първо от поредица такива, които Екипът за сътрудничество в сферата на иновациите – Gabrovo ICT планира да проведе.
6-2Организатори бяха: Община Габрово, съвместно с Регионален иновационен център „Амбициозно Габрово“, Технически университет - Габрово, Габровска търговско–промишлена палата и нейният център Европа директно Габрово, Областен информационен център – Габрово и Областна администрация Габрово.

Презентации от форума:

Икономически профил на Габрово 2022

Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” 2021-2027 г.

NextGenerationEU

Enterprise Europe Network платформа за бизнеса

Технологичен парк Габрово

Източник: Европа директно Габрово
 
Какво предстои през 2023 г.
27 януари 2023
7-1Уважаеми читатели, 
Уважаеми партньори и съмишленици, 
 
И през 2023 г. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово ще се стреми да бъде редом до Вас, за да говорим за европейските цели и политики, за „Европейския зелен пакт“, за насърчаване на цифровизацията и технологичната модернизация, за Плана за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU, за REPowerEU, Европейската година на уменията 2023 и много други приоритети.   

Наред с текущите дейности, свързани с повишаване осведомеността на гражданите, отговори на запитвания, изготвянето на 12 бр. месечни бюлетини, публикуване на новини и интересни факти на страницата ни във Фейсбук и на сайта на Европа директно Габрово, сме предвидили редица събития, посветени на различни теми в градовете на Габровска и Ловешка области.

Част от събитията са посветени на зеления, цифров и справедлив преход, свързани са с възможностите, които предоставят Планът за възстановяване и устойчивост и REPowerEU. Ще се постараем да подпомогнем фирмите и гражданите при стартиране на мерките от тези и други програми. Ще представим възможността за прилагане на мерки за енергийна ефективност, термопомпи, производство на електроенергия от възобновяеми източници и др.
В «От фермата до трапезата» ще отидем и при малките и средни земеделски производители, за да ги запознаем с целите на ЕС и представим добри практики за намаляване употребата на пестициди и торове, управление на отпадъците.

Много събития са посветени на Европейската година на уменията 2023.  
В „Традициите срещат бъдещето“ ще привлечем млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните занаяти като част от българското и европейско културно наследство, запазване на автентичните похвати и техники на старите майстори. 
7-2През втората половина на годината под наслов „Аз мога да..., аз харесвам...“ ще проведем дискусии на ученици в неформална среда с психолози и кариерни консултанти.  
В Дните на креативното мислене и умения по забавен и атрактивен начин ще насърчим креативното мислене и практическите умения, свързани със STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) сред учениците от Габровска област и ще популяризираме тези професии.  
В „ЕС в моето училище“ ще представим и насърчим използването на официални учебни материали на ЕС, ще се постараем да убедим  пълнолетните ученици през 2024 г. да гласуват на изборите за Европейски парламент.

Не сме забравили традиционните за Европа директно Габрово събития: Годишна студентска научна сесия, Европейски ден на здравословното хранене и спорта, отбелязване на 9 май – Ден на Европа, който тази година ще е в община Тетевен.

През 14-годишното си съществуване центърът Европа директно Габрово успешно работи в сътрудничество с много организации, институции и граждани, на които сърдечно благодарим!
Разчитаме на тези партньорства за реализация и на планираните бъдещи инициативи.

Екипът на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 
Ден на здравословното хранене и спорта
25 ноември 2022
5Над 170 деца от 16 училища в област Габрово се включиха в Деня на здравословното хранене, организиран от Европейски център ЕВРОПА ДИРЕКТНО съвместно с Областна администрация, Регионално управление на образованието и Регионалното сдружение на общините „Централна Стара планина“.

Това е дванадесето поредно издание на инициативата, чиято задача е да насърчи изграждането на здравословни хранителни навици и спортни нагласи в подрастващото поколение и първото, проведено отново заедно след ковид ограниченията.
Областният управител Кристина Сидорова приветства участниците и се обърна към учениците с думите: „Днес ще се включите в различни спортни и образователни игри, в които ще покажете своите знания за здравословния начин на живот, но помнете, че най-важно е да прилагате тези знания и в своето ежедневие. Тогава сте истински победители“. Тя призова децата преди всичко да се забавляват.
5-4В образователните игри учениците решаваха кръстословици, подреждаха пъзел - хранителна пирамида, съставяха здравословно меню, показаха завидни знания за състава на храните.
Състезателните игри предизвикаха много емоции. В края на щафетата участниците трябваше да наредят думите на пословица, свързана със здравословното хранене. Учениците показаха много ентусиазъм и истинска работа в екип.

Игрите за тазгодишното издание на Деня на здравословното хранене са създадени в рамките на конкурс на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово за разработване на съдържание, материали и методология на състезателни игри на тема „Здравословно хранене“.

Всички участници и победители получиха много награди от ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово.

Източник:
Европа директно - Габрово
 
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 13 - 16 от 118
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside