Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2009 arrow "Вкусната дружина" - нова инциатива за насърчааване на здравословен начин на живот сред децата  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
"Вкусната дружина" - нова инциатива за насърчааване на здравословен начин на живот сред децата Печат
24 октомври 2009

3Мариан Фишер Боул, комисар по земеделието и развитието на селските райони, даде началото на нова кампания за здравословно хранене, насочена към децата в европейските училища. Под мотото „Яж, пий, движи се!“ три пътуващи изложения ще обиколят седем европейски страни, като ще дадат възможност на децата да участват в образователни дейности и игри. Европейската комисия стартира също интерактивен уебсайт, състезания и други мероприятия с една основна цел — да подобри хранителните навици на децата. За да достигне посланието до по-широка публика, белгийската шампионка по тенис Жюстин Енен и 8-годишният рекордьор на Гинес Росолино Канио ще подкрепят инициативата.

Кампанията за здравословно хранене ще се проведе успоредно със схемите на ЕС за раздаване на плодове и мляко в училищата — важни инициативи за насърчаване на по-балансиран хранителен режим и здравословни хранителни навици у децата.
Чрез Кампанията за здравословно хранене посланието: „Яж, пий, движи се!“ достига направо в училищата. В продължение на осем седмици пътуващото изложение ще мине през Белгия, Франция, Обединеното кралство, Ирландия, Естония, Литва и Полша. Всяко пътуващо изложение ще посещава по две училища на ден. Общо дейностите, насърчаващи здравословно хранене, ще достигнат до 18 000 деца в 180 училища. Посланието, което ще носят, е: „Храни се здравословно, защото е страхотно да си в добра форма“.

Едновременно с пътуващото изложение, в продължение на осем седмици на уебстраницата на вкусната дружина на ЕС ще тече интерактивна игра за търсене на съкровище, в която всички деца в ЕС на възраст от 8 до 15 години ще се опитват да спечелят редица спортни награди.

Неотдавнашно проучване на Евробарометър показа, че три четвърти от участниците са „напълно съгласни“, че в „днешно време изглежда, че има повече деца с наднормено тегло отколкото преди пет години“. В действителност в ЕС около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване. Още по темата

За допълнителна информация:

Кампания „Вкусната дружина“: http://ec.europa.eu/tasty-bunch

Източник: Представителство на ЕК

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside