Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2009 arrow "Къща за пчели" спечели "Европейска награда за устойчи подарък"  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
"Къща за пчели" спечели "Европейска награда за устойчи подарък" Печат
24 октомври 2009

4-1Проектът за "Къща за пчели" ("Bee House") на Джеймс Енис от Ирландия спечели първата "Европейска награда за устойчив подарък"
Конкурсът беше организиран от Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) в рамките на "Европейската година на креативността и иновациите". Това е първата "зелена обществена поръчка" за дизайн, организирана от европейска институция, съобщи ЕИСК.

В конкурса участваха над 100 проекта, като най-добрите 30 от тях ще участват в изложба, която ще бъде открита на 9 декември в ЕИСК.
Концепцията зад проекта за "Къща за пчели" е "Обединени в разнообразието, живеейки в биоразнообразие". Той се състои от кутия с цветя, която да се постави до прозорец. Всъщност това е микрохабитат за пчели. Целта му е да привлече внимание към важната роля на пчелите при производството на храна и живота като цяло. С присъждането на първата награда Джеймс Енис спечели и 10 хил. евро. Той е роден в Дъблин, но в момента живее в Милано, Италия.
Журито определи причината да награди "Къщата за пчели" е, че тя показва "загриженост за биоразнообразието, включвайки живота на растения, животни и човека в послание, което подчертава простите и важни екологични ценности на модерния живот".
4-2"Къщата за пчели" ще се произвежда в Европа и ще се използва като промоционален подарък в подкрепа на устойчивото развитие и производство.

Източник: http://www.dnevnik.bg/evropa

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside