Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2009 arrow Нов мандат за председателя Барозу  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Нов мандат за председателя Барозу Печат
05 октомври 2009

2Jose Manuel Barroso бе одобрен от Европейския Парламент за втори петгодишен мандат като председател на Европейската Комисия на 16 септември. Той получи 382 гласа "за", 219 бяха "против", а 117 евродепутата се въздържаха.

Преди да бъде избран за председател на ЕК за първи път през ноември 2004 година Barroso беше премиер на Португалия за две години. Той наследи на поста в Брюксел Romano Prodi.

След преизбирането на Barroso на 16 септември  2009 година, председателят на ЕП Jerzy Buzek заяви: "Това е правилният резултат за Европа" и продължи: "Не сме вече в политически вакуум и председателят Barroso може да започне да изготвя своята детайлна програма и да сформира своя екип от комисари". Председателят на ЕП допълни още "Европейският парламент показа, че има зъби".

Програмата на Barroso

Преди да бъде избран от евродепутатите Jose Manuel Barroso представи в ЕП своята програма  като акцентира върху икономическото възстановяване и социалните измерения на пазарната икономика, предлагайки същевременно мерки, които ще въведе, ако бъде избран. "Аз съм ангажиран с борбата със социалния дъмпинг", подчерта той, анонсирайки предстоящото преразглеждане на директивата за работното време.
Той обеща също така инициативи за премахване на разликите в заплащането между половете. Що се отнася до бюджета на ЕС, Barroso предложи възприемането на "подход, основаващ се на солидарността". Той изтъкна, че "ЕС трябва да има по-прозрачен и ефикасен начин за финансиране на своите политики".
Barroso се обяви и за "специални отношения" между Европейската Комисия и Парламента.

"Моята партия е  Европа" - Преди да бъде номиниран пред Парламента Barroso отдавна бе кандидатът на дясно-центристката Европейска народна партия за председател на Комисията. Въпреки това в Парламента той подчерта желанието си да се постигне консенсус сред  про-европейските партии. "Аз се ангажирам политическото многообразие на Европа да намери отражение в Комисията и в най-важните постове", каза той.
Г-н Barroso обеща също промени в структурата на Комисията с назначаването на комисар за въпросите на правосъдието, основните права и гражданските свободи, за вътрешните работи и имиграцията, за климатичните въпроси, както и на "научен съветник за изследванията и иновациите”
 "Като председател на Комисията, моята партия е Европа",
каза Barroso пред евродепутатите.

Какво следва? - Сега е ред на Европейския Парламент да избере членовете на следващата Европейска Комисия. Кандидатите се издигат от държавите-членки в съгласие с председателя на Комисията.
Когато списъкът с кандидатите бъде оповестен те ще бъдат "изслушани" от евродепутатите. Ще се оценяват способностите на кандидатите и тяхната подготовка да поемат поста, както и тяхната независимост и познанията им в областта, в която са номинирани. След изслушванията Европейският Парламент ще се произнесе по цялостния  състав на новата Комисия.

Източник:  Европейски парламент

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside