Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2009 arrow Избран е новият Европейски парламент  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Избран е новият Европейски парламент Печат
12 юли 2009

1БЪДЕЩИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА – ФИНАНСОВА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА, ЛИСАБОНСКИ ДОГОВОР И ИЗМЕНЕНИЕ НА КЛИМАТА.

Групата на консерваторите (Европейска народна партия) запази водещата си позиция в Европейския парламент. Резултатите от изборите показват, че централно-десните партии в някои от най-големите страни от ЕС (Франция, Италия, Испания, Полша) се радват на значително по-голяма подкрепа отпреди.

Въпреки че получи по-малко гласове, групата на социалистите все още е втора със значителна преднина пред либерал-демократите. Зелените спечелиха нови места и се доближиха до либерал-демократите.

736-те европейски депутати ще имат глас в определянето на състава на следващата Европейска комисия, а ако Лисабонският договор бъде приет на втори ирландски референдум по-късно тази година, депутатите ще решават и каква роля ще играят бъдещият президент и външен министър на ЕС.

Депутатите ще участват и в преговорите за международно споразумение за глобалното затопляне. Очаква се също така през идните месеци парламентът да разгледа разпоредби за предотвратяване на нова финансова криза.

Около 388 млн. души можеха да гласуват на европейските избори. Активността бе под 44 % – по-слаба от тази на миналите избори.

Председателят Барозу благодари на гласувалите, че са изразили гледището си за политическото бъдеще на ЕС. „Като цяло резултатите говорят за недвусмислена победа на партиите и кандидатите, подкрепящи европейския проект и очакващи политически отговор от страна на Европейския съюз на всекидневните си грижи“, каза той.

Европейски избори 2009 – подробни резултати
 
Европейски парламент – бъдещи предизвикателства

Източник: Европейска комисия, http://ec.europa.eu/

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside