Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2009 arrow Климатът и икономиката са приоритетите на Шведското председателство  
Климатът и икономиката са приоритетите на Шведското председателство Печат
12 юли 2009

1От 1 юли до 31 декември тази година председателството в Европейския Съюз се поема от Швеция.

Борбата с климатичните промени и възстановяването от икономическата криза – това са основните приоритети пред Швеция като председател на ЕС, заяви шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом на пресконференция в Брюксел.

„Ще направим всичко възможно да успеем да договорим международно споразумение в Копенхаген, което да замести Протокола от Киото”, каза Малстрьом, цитирана от EUobserver. Ключов момент за успешно споразумение ще е желанието на по-богатите страни да отпуснат средства за по-бедните, за да се справят в прехода към зелени технологии.
По отношение на икономическите проблеми Стокхолм ще трябва да се справи с растящата безработица и с бюджетните дефицити на страните-членки. Освен това Швеция ще трябва да осигури одобрението на страните-членки за промените във финансовата система, които предлага ЕК.
От институционална гледна точка, а може би и изобщо, Лисабонският договор ще създава най-много грижи за Швеция. Все още четири страни-членки не са го ратифицирали и докато това не стане не е ясно съгласно кой договор ще се формира новият състав на ЕК – дали спрямо Лисабонския договор или спрямо Договора от Ница. Стокхолм иска и бързо одобрение на Жозе Мануел Барозу за втори мандат начело на Комисията.2
Швеция е решена да настоява и за по-прозрачни правила по отношение на миграцията. Сесилия Малмстрьом каза, че плановете на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи за следващите пет години са добра отправна точка, но призна, че ще е трудно да се намери компромис между по-строгото полицейско сътрудничество и гражданските свободи. Очаква се петгодишната програма на ЕК, известна още като „Стокхолмската програма”, да бъде одобрена от европейските лидери през декември тази година. 

Интернет страница - http://www.se2009.eu/

Източник: www.econ.bg

 

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside