Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2009 arrow Климатът и икономиката са приоритетите на Шведското председателство  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Климатът и икономиката са приоритетите на Шведското председателство Печат
12 юли 2009

1От 1 юли до 31 декември тази година председателството в Европейския Съюз се поема от Швеция.

Борбата с климатичните промени и възстановяването от икономическата криза – това са основните приоритети пред Швеция като председател на ЕС, заяви шведският министър по европейските въпроси Сесилия Малмстрьом на пресконференция в Брюксел.

„Ще направим всичко възможно да успеем да договорим международно споразумение в Копенхаген, което да замести Протокола от Киото”, каза Малстрьом, цитирана от EUobserver. Ключов момент за успешно споразумение ще е желанието на по-богатите страни да отпуснат средства за по-бедните, за да се справят в прехода към зелени технологии.
По отношение на икономическите проблеми Стокхолм ще трябва да се справи с растящата безработица и с бюджетните дефицити на страните-членки. Освен това Швеция ще трябва да осигури одобрението на страните-членки за промените във финансовата система, които предлага ЕК.
От институционална гледна точка, а може би и изобщо, Лисабонският договор ще създава най-много грижи за Швеция. Все още четири страни-членки не са го ратифицирали и докато това не стане не е ясно съгласно кой договор ще се формира новият състав на ЕК – дали спрямо Лисабонския договор или спрямо Договора от Ница. Стокхолм иска и бързо одобрение на Жозе Мануел Барозу за втори мандат начело на Комисията.2
Швеция е решена да настоява и за по-прозрачни правила по отношение на миграцията. Сесилия Малмстрьом каза, че плановете на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи за следващите пет години са добра отправна точка, но призна, че ще е трудно да се намери компромис между по-строгото полицейско сътрудничество и гражданските свободи. Очаква се петгодишната програма на ЕК, известна още като „Стокхолмската програма”, да бъде одобрена от европейските лидери през декември тази година. 

Интернет страница - http://www.se2009.eu/

Източник: www.econ.bg

 

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside