Начало arrow Архив на новините arrow Юни 2009 arrow Европейците избраха новия Европейски парламент. Какво следва?  
Европейците избраха новия Европейски парламент. Какво следва? Печат
29 юни 2009

EPНовият състав на Европейския Парламент ще се събере на първата си пленарна сесия между 14 и 16 юли. Евродепутатите ще започнат петгодишния си мандат с избор на ръководство на Парламента. Резултатите от изборите на 7 юни обещават да станем свидетел на интересни политически събития по формиране на политическите групи в навечерието на първата пленарна сесия. Сред законодателните предизвикателства за новия Парламент са борбата с климатичните промени и финансовата криза.

Първите парламентарни изяви на новоизбраните евродепутати в Брюксел ще започнат в средата на юни, когато започва работата по сформиране на политическите групи. Резултатите от изборите гарантират интересни политически преговори, защото много от прясно избраните евродепутати не са включени в политически фракции.
 
Новият парламент ще заседава за първи път в Страсбург между 14-16 юли. Сред първите задачи на евродепутатите е избирането на ръководството на новия Европарламент.
 
Председателят на Европейската Комисия?
 
Очаква се друга гореща тема от сесията в Страсбург да бъде гласуването за нов председател на Европейската Комисия. На 18 и 19 юни държавните глави и правителствените ръководители от ЕС ще търсят съгласие по номинирането на кандидат. Досегашният председател Жозе Мануел Барозу вече обяви кандидатурата си за нов мандат. Европейският Парламент има правото да приеме или отхвърли кандидатурата за председател на ЕК.

Депутатите ще имат думата и при одобряване на цялата Европейска Комисия по-късно през есента, когато ще изслушат номинираните от държавите членки кандидати за нови комисари. Целият състав на Комисията също трябва да бъде одобрен от Парламента. 
 
Първата седмица за работа в Комисиите на новия ЕП ще бъде от 20 до 24 юли.

Източник: Пресслужба на ЕП

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside